Pizza. Któż z nas jej nie lubi 🙂 My osobiście uwielbiamy, ale w domowej „swojskiej” wersji. Domowa pizza na grubym cieście z kolorowym farszem idealnie pasuje zarówno na obiad jak i przyjęcie. Cóż… warto od czasu do czasu „zaszaleć”. Spróbujcie i nie bójcie się eksperymentować z dodatkami – można zmieniać zarówno farsz, jak i dodatki do ciasta. Wszystko zależy od Waszych upodobań 😉 Skusicie się?
Do przygotowania pizzy potrzebne Wam będzie zaledwie kilka składników i dobra forma. Ja polecam zajrzeć na stronę Betterware.pl Znajdziecie tam nie tylko niedrogą, dobrej jakości formę do pizzy 30 cm, ale również wiele innych przydatnych produktów.
Składniki: (na pizze 30 cm)
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki stołowe prażonej cebuli
- pieprz do smaki
- 7-8 g suszonych drożdży
- szklanka ciepłej wody
- 2 i 1/2 szklanki mąki do pizzy typ „00”
- 2 papryki – u mnie żółta i czerwona
- kilka plasterków kiełbasy krakowskiej
- kilka pieczarek
- ser mozzarella wiórki
- kukurydza
- passata pomidorowa lub ketchup do wysmarowania pizzy
Dodatkowo:
- forma do pizzy 30 cm do nabycia w Betterware.pl
Przygotowanie:
Do dużej miski (u mnie typowa do ciast drożdżowych z pokrywką) wsypujemy mąkę, dodajemy suche drożdże, przyprawy i prażoną cebulę. Całość zalewamy ciepłą wodą (nie gorącą! by nie „zabić” drożdży). Ciasto wyrabiamy ręką tak długo, aż uda nas się stworzyć ładną kulę. W razie potrzeby można delikatnie podsypać rękę mąką lub dodać odrobinę wody.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia (czas zależny od pomieszczenia, powinno być ciepło). Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na wysmarowaną masłem blaszkę (Po co masło? Spód pizzy jest wówczas bardziej chrupiący, a ciasto łatwiej rozprowadza się po blaszce). Ugniatamy ciasto w taki sposób, aby pokryło całą blaszkę.
Ciasto dziurkujemy widelcem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut, po czym smarujemy passatą pomidorową lub ketchupem.
Pizze wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 10-12 minut. Po tym czasie wyciągamy ją na chwile z piekarnika, na spód wysypujemy odrobinę sera, następnie farsz (papryki, pieczarki, plasterki kiełbasy i kukurydzę) i znów ser (grubsza warstwa).
Pizzę pieczemy jeszcze około 15 minut.
*pokrojone w kostkę papryki i półplasterki pieczarek podsmażamy chwilę na patelni doprawiając ulubionymi ziołami
Smacznego
Dobrze, że mój mąż nie widzi Twojego wpisu, bo od razu by chciał pizzę 😉
Mój też uwielbia pizze 😀
Bardzo lubię taką pizze na grubym cieście 😉 moja mama taką robiła, ciasto było super puszyste 😉
😀
Wprawdzie nie lubię pizzy na grubym cieście…,ale co tam. spróbowałabym! Wygląda tak apetycznie.
Polecam 😀
Czy ktoś nie lubi pizzy?:)
Są tacy 😉 Ale… my do nich nie należymy 😉 Pozdrawiam i polecam 🙂
Prezentuje się pysznie 🙂
Dziękuję i polecam 🙂
narobiłaś mi apetytu na taką domową pizzę 🙂 juz nie pamiętam, kiedy robiłam ją w domu
Polecam 😀 Nie ma jak domowa 😀
Kawał sycącej pizzy! Ja preferuję taką na cienkim cieście, a tego na grubym używam do wypieku takich zawijanych bułeczek alla pizza. Pozdrawiam 🙂