Lubicie pizze? My uwielbiamy. Ale która jest najlepsza? Prosta odpowiedz – domowa 🙂 Zapraszam Was na przepis na domową pizze na grubym cieście z farszem na bazie kiełbasy, pieczarek i papryki. Idealna od tak na weekend, jak i na przyjęcie. Farsz oczywiście możecie dobrać według własnych upodobań 😉 Choć polecam to połączenie smaków. Przepis jest naprawdę prosty. Pyszna, gruba pizza. Te 30 cm syci, oj syci 😉 Spróbujcie.
Składniki: (na 30 cm pizze)
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (polecam mąkę typ 500)
- 1 szklanka ciepłej wody (! nie gorącej)
- 2 opakowania drożdży instant (2 x 7g)
- szczypta soli
- około 1 łyżeczki oliwy z oliwek + do wysmarowania blaszki
- sos do pizzy
- kawałek kiełbasy podwawelskiej
- 10 większych pieczarek
- 2 ogórki kwaszone
- 1 czerwona papryka (u mnie szpiczasta)
- 1 mała cebula
- zioła włoskie w młynku
- ser do pizzy (ulubiony)
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy dwa opakowania drożdży instant, oliwę z oliwek oraz szczyptę soli. Następnie dolewamy ciepłą wodę i całość wyrabiamy ręką Jeśli ciasto byłoby zbyt klejące delikatnie obsypujemy rękę mąką. Z ciasta formujemy kule i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Miskę przykrywamy ściereczką (ja posiadam specjalną miskę z zamknięciem). Ciasto powinno podwoić swoją objętość. U mnie jest ciepło więc ciasto wyrasta dość szybko.
W między czasie przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę (cebulkę można również dodać bezpośrednio do ciasta (bez podsmażania) – sposób mojego męża), dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojoną kiełbasę. Całość doprawiamy ziołami. Chwilę smażymy, co jakiś czas mieszając.
Na okrągłą blaszkę do pizzy posmarowaną wcześniej oliwą z oliwek (ułatwia, to rozkładanie ciasta) wykładamy wyrośnięte ciasto. Ugniatamy ręką rozprowadzając ciasto równomiernie po blaszce. Ciasto odstawiamy jeszcze na 10-15 minut. Po tym czasie wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy z piekarnika. Spód smarujemy sosem do pizzy około 1 łyżka. Następnie na wierzch wykładamy nasz farsz. Pizze znów wkładamy do piekarnika na kolejne 12-15 minut. Po tym czasie znów wyciągamy pizze i posypujemy ją serem. Wkładamy znów do piekarnika tylko do stopienia sera.
Pizzę oczywiście można przygotować bez wyciągania jej tyle razy z piekarnika, ale etapy te sprawiają, że jest wyższa, puszysta w środku i nie ma obawy przypalenia farszu. Jeśli chcecie zrobić, to szybciej można od razu włożyć do nagrzanego piekarnika pizze z farszem (oczywiście spód wcześniej smarujemy sosem do pizzy) na 20-25 minut. Po tym czasie dodać ser i włożyć pizze znów na chwilę do piekarnika (tylko do jego rozpuszczenia).
Podajemy.
Moi drodzy, jeśli skorzystaliście z przepisu prześlijcie proszę zdjęcie na mój mail lub za pośrednictwem Facebook.
Zdjęcie umieszczę w galerii „Czytelnicy pieką/gotują” na blogu.
Smacznego
Nie rób mi smaka na takie pyszności od rana. Wow! Ale pizza – wygląda fantastycznie. Wolę na cienkim cieście, ale jak jest domowe i miękkie to i grubsze mi nie przeszkadza 🙂 Pozdrawiam serdecznie! 🙂
🙂
Pizza wygląda wspaniale, ale bym zjadła kawałeczek 🙂
Dziękuje
chyba zgłodniałam 😀
😉
O ja uwielbiam pizze na grubym cieście 😀
🙂