Domowa granola z pistacjami
Dziś mam dla Was przepis na szybką i pyszną domową granolę z patelni. Uwielbiam ją ? Idealne rozwiązanie na letnie upały. Do przygotowania takiej granoli nie trzeba ani dużo czasu, ani odpalania piekarnika ? Kilka prostych składników, chwila przygotowania i domowa granola gotowa. Pyszna, słodka i chrupiąca. Taka granola z pistacjami, to idealny dodatek do jogurtów (u mnie z porcją owoców z działki) czy szybkich lekkich deserków. Można nią też posypać np. karmelizowane banany. Spróbujcie ?
Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 czubata łyżka łuskanych pistacji
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka miodu – u mnie miód z kwiatów akacji
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię wsypujemy płatki owsiane i płatki migdałowe. Chwilę prażymy aż zaczną się rumienić.
Następnie dodajemy pistacje (wcześniej lekko je posiekałam), mieszamy. Po chwili dodajemy cynamon i znów wszystko mieszamy.
Zdejmujemy patelnię z ognia i wlewamy nasz miód. Wszystko mieszamy, aby miód pokrył wszystkie składniki. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia.
Nasza szybka granola gotowa.
Propozycja podania: jogurt naturalny (można go dodatkowo dosłodzić miodem), owoce i porcja granoli ?
Smacznego