Delikatny, rozpływający się w ustach, kokosowy… Polecam Wam ten pyszny i prosty w przygotowaniu deser. Delikatny kokosowy serniczek (z mlekiem kokosowym), to wspaniały pomysł na popołudniową słodycz czy spotkanie z przyjaciółką – wówczas polecam przygotować go z podwójnej porcji (w dwóch naczynkach do zapiekania). Delikatności i niepowtarzalnego smaku nadaje serniczkowi mleko kokosowe. Ja polecam produkt z Kuchnie Świata
Z takiej ilości mleczka spokojnie możecie przygotować większą ilość serniczków lub wykorzystać je do innych przepisów – już niedługo na blogu znajdziecie kolejną inspirację z mlekiem kokosowym 🙂
Składniki:
- 200 g twarogu sernikowego z wiaderka
- 1 większe jajko
- 1/3 szklanki mleka kokosowego – polecam duży kartonik z Kuchnie Świata
- 4 łyżki cukru kokosowego
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier puder do oprószenia serniczka
- chipsy kokosowe
- do przyozdobienia (opcjonalnie) – kandyzowana wiśnia i listki świeżej mięty
Przygotowanie:
Do miski przekładamy cały twaróg sernikowy, wbija całe jajko, dolewamy mleko kokosowe i cukier, dokładnie i energicznie mieszamy składniki do połączenia. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i znów mieszamy. Serową masę przekładamy do naczynka do zapiekania (moje naczynko było ciut niższe niż zazwyczaj, więc nie wykorzystałam około 2 łyżek masy).
Serniczek wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na środkowy poziom. Ciasto pieczemy około 25 minut (należy je obserwować). Zostawiamy na około 5 minut w uchylonym wyłączonym piekarniku. Następnie wyciągamy oprószamy cukrem pudrem i posypujemy kokosowymi chipsami. Wierzch można dodatkowo ozdobić kandyzowaną wiśnią i listami świeżej mięty.
Serniczek najlepiej je się łyżeczką 😉
Smacznego
Apetycznie wygląda!