Dziś zapraszam Was na pyszny puszysty omlet z musli w jagodowym sosie. Uwielbiam połączenie najróżniejszych placków, placuszków i omletów z chrupiącymi dodatkami i nutą słodyczy. Dziś u mnie tym słodkim akcentem jest przepyszny jagodowy sos 🙂 Idealny do najróżniejszych deserów i śniadań na słodko. Miłego i smacznego dnia 🙂
Składniki:
- 2 jajka (większe)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego*
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżki cukru kokosowego
- olej kokosowy do smażenia
- ulubione chrupkie musli
- jagodowy sos deserowy Fanex
*używam Zott, ale może być każdy inny o podobnej konsystencji
Przygotowanie:
Do miski przekładamy jogurt naturalny, wbijamy całe jajka, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Całość dokładnie i energicznie mieszamy łyżką.
Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju kokosowego (u mnie około 1 łyżeczki). Omlet smażymy na małym ogniu z obu stron.
Sposób na łatwe obrócenie omletu – zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną.
Omlet kroimy na 4 części, układamy jedną na drugą, posypujemy ulubionym chrupiącym musli i polewamy jagodowym sosem.
Podajemy od razu.
Smacznego
Ja ostatnio praktykuję pieczenie omletów w gofrownicy. Mam taką starą sprawdzoną profi i takie „omlety” są mega chrupiące. Dzieciaki chętniej po nie sięgają na śniadanie i nawet w pudełko do szkoły brały 😉
Muszę spróbować, bo pomysł brzmi naprawdę ciekawie 🙂