Dziś wraz z córeczką zapraszamy Was na delikatnie malinowe babeczki z cytrynowym lukrem. Moja księżniczka uwielbia wraz ze mną spędzać czas w kuchni i pomagać w pieczeniu. Dzielnie mieszała składniki i… potem z uśmiechem na ustach zajadała się naszymi babeczkami. Polecam i Wam ten prosty i pyszny wypiek. Spróbujcie.
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa Młyny Stoisław)
- 1/2 szklanki cukru
- 2 czubate łyżeczki cukru malinowego Skworcu
- 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Skworcu
- 1 jajko M
- 1/2 cytryny + kilka łyżeczek cukru pudru
Przygotowanie:
Przygotowujemy dwie miski. Do jednej wsypujemy wszystkie suche składniki, mieszamy łyżką. W drugiej mieszamy mokre. Łączymy obie miski, krótko mieszamy tylko do połączenia składników.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Nakładamy do każdej ciasto (do 3/4 wysokości). Babeczki pieczemy na środkowym poziomie piekarnika w 180 stopniach około 20-25 minut. Sprawdzamy stan upieczenia patyczkiem.
Gdy babeczki przestygną nakładamy cytrynowy lukier (w miseczce mieszamy wyciśnięty sok z cytryny z cukrem pudrem do uzyskania dość gęstego lukru) i delikatnie posypujemy babeczki posypką (u mnie miks różnych).
Smacznego
Do przygotowania babeczek użyłam mąki z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze.
Bardzo apetyczne babeczki 🙂
Dziękuję 🙂
Pycha!
Oj tak 😉
Pięknie wyglądają… Bardzo fajny przepis… Pozdrawiam 🙂
Dziękuję 🙂
Smakowite babeczki:)
Dziękuję 🙂