Delikatnie kokosowe ciasteczka (z cukrem kokosowym) Pyszne, kruche, proste w przygotowaniu ciasteczka idealne do aromatycznej kawy (u mnie z odrobiną mleczka ;)) Ciasteczka przygotowywałam wraz z synkiem stąd najróżniejsze wzorki. Nie ma nic piękniejszego niż domowe ciasteczka i wyborna kawa na rozpoczęcie dnia (oczywiście po śniadaniu ;)).
Ostatnio mam przyjemność delektować się pyszną aromatyczną kawą BONUM. To mieszanka kaw palonych specjalnie dla Braci Kapucynów: MŁODOŚĆ – ENERGIA – TRAWIENIE 70% Arabica – 30% Robusta Czy wiedzieliście, że zawarte w kawie polifenole zwalniają proces starzenia, a błonnik poprawia pracę jelit. Oczywiście do tego każda filiżanka dodaję nam też energii na resztę dnia 😉 Polecam Wam spróbować tej wybornej kawy i innych znakomitych produktów, które znajdziecie w sklepie internetowym Manufaktury Kapucynów
Składniki:
Uwaga: Mi ciasteczka pomagał piec mój mały synek, więc ta ostatnia porcja, która ocalała do zdjęcia jest dość różnorodna 😉 Ciasteczka powinny być rozwałkowane na 4-5 mm, za cieniutkie mogą być zbyt chrupiące 😉
- 100 g masła
- 200 g mąki pszennej + do podsypania podczas wałkowania
- 70 g cukru kokosowego
- 1 jajko klasy M
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier kokosowy, wbijamy jajko i dodajemy masło (siekamy je nożem). Następnie zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Na podsypanym mąką blacie/macie wałkujemy ciasto (podsypując je delikatnie mąką jakby lepiło się do wałka). Ciasto wałkujemy na grubość 4-5 mm. Wycinamy dowolne kształty. U nas kółeczka, które synek zdobił stempelkami.
Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Czas pieczenia może być różny, obserwujemy brzegi ciasteczek. U mnie ciasteczka zazwyczaj pieką się około 12-14 minut.
Po upieczeniu układamy na kratce, aby przestygły.
Smacznego