Bułeczki jak dawniej (na smalcu)

Bułeczki jak dawniej (na smalcu) Próbowaliście kiedyś bułeczek na smalcu? Ich smak niewątpliwe jest wyjątkowy. Takie bułeczki przygotowywały kiedyś nasze babcie / prababcie. Oczywiście w ich piecach… Ach to były wypieki 😉 Teraz już nie uzyska się takiego samego efektu, ale warto czasem sięgnąć po stare receptury i przepisy.

P.s. Nie sugerujcie się wyglądem moich bułeczek. Wasze wyjdą większe pokaźniejsze. Ja przygotowywałam tym razem mini bułeczki na smalcu, tak na szybko z połowy porcji, aby zabrać je ze sobą na drogę.

Składniki:

Ja przygotowałam dziś wersję „mini” z połowy porcji. Wam podaję pełny przepis na 14-15 bułeczek

  • 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 650, ale z innej też wyjdą)
  • 1 szklanka ciepłego mleka (250 ml)
  • 3 łyżki smalcu – u mnie Smalec doskonały Rolnik
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • niepełna łyżeczka soli
  • 1 opakowanie drożdży instant (8 g)

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania bułeczek + sezam lub mak do posypania

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, dodajemy sól i cukier. Następnie dolewamy ciepłe mleko i rozpuszczony smalec. Ciasto dokładnie wyrabiamy ręką, warto to robić chwilę dłużej. W razie potrzeby podczas wyrabiania posypujemy rękę delikatnie mąką. Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. U mnie ciasto rośnie zazwyczaj około godziny, ale to zależy od warunków.

Po tym czasie ciasto należy raz jeszcze wyrobić, a następnie uformować z niego gruby wałek i pociąć ostrym nożem na 14-15 porcji (ja dziś zrobiłam małe bułeczki z połowy składników, Wam wyjdą ładniejsze i bardziej wyrośnięte).

Z każdej części uformować bułkę (nie trzeba to robić dokładnie).

Bułeczki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (bułeczki się trochę napuszą). Następnie smarujemy wierzch każdej bułeczki roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.

Bułeczki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, termoobieg można włączyć pod koniec pieczenia, aby bułeczki ładnie się zarumieniły). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i wielkości bułeczek (około 30-35 minut, bułeczki należy obserwować).

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz