Czosnkowe pieczarki – chrupiąca przekąska Prosta i pyszna propozycja, którą serwuję najczęściej jako przekąskę lub dodatek do innego dania. Takie pieczarki wyśmienicie smakują same lub w towarzystwie ulubionych sosów. I ten czosnkowy posmak… dla mnie bomba 😉
Kiedyś po prostu dodawałam do jajek starty na tarce czosnek, ale gotowy koncentrat Hotz sprawdza się lepiej. Może to za sprawą ciekawego połączenia z miodem i imbirem? Po prostu spróbujcie 😀
Składniki:
- 8 większych pieczarek
- 3 małe jajka
- 1 pełna łyżeczka koncentratu czosnek Hotz (bardzo ciekawy skład!)
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Szykujemy dwa głębokie talerze. Do jednego wbijamy jajka, dodajemy pełną łyżeczkę koncentratu czosnek i doprawiamy solą (mniejsza ilość) i pieprzem. Mieszamy wszystko widelcem.
Do drugiego talerza wsypujemy bułkę tartą.
Pieczarki obieramy (używam samych kapeluszy, ogonki dodaję np. do sosu). Każdą maczamy dokładnie w jajku (warto zostawić na dłużej zwłaszcza po stronie blaszek, aby pieczarka „przejęła” czosnkowy smak), a następnie obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju.
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Smacznego