Bigos z boczkiem

Bigos z boczkiem Dziś prosty przepis na bigos z boczkiem. Nie jest, to tradycyjny bigos, a raczej jego szybsza, prosta wersja. Ale zapewniam, że smakuje równie dobrze. Oczywiście o ile lubicie dania z kapustą kiszoną, boczkiem i dużą ilością kiełbasy. My bardzo 🙂 Porcja starczy spokojnie na obiad dla całej rodziny. Bigos można też przełożyć do słoików i zawekować lub zamrozić w pojemnikach. 

Szukając innych pomysłów na wykorzystanie kapusty kiszonej, polecam Wam przygotować pyszne paszteciki z kapustą i grzybami – Kapuśniaczki.

Składniki:

  • około 1,20 kg kiszonej kapusty
  • 40 g suszonych grzybów
  • około 500 g kiełbasy
  • większy kawałek boczku z Podlaskiej Chaty
  • 1 cebula
  • 5 suszonych śliwek
  • 1 jabłko
  • 1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziela angielskie
  • 2 duże szczypty majeranku
  • sól i czarny mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

Suszone grzyby przesypujemy do małego garnuszka, zalewamy wodą (około 500 ml) i odstawiamy na minimum 2 godziny,  a najlepiej na całą noc. Następnie nasze namoczone grzyby gotujemy (w tej samej wodzie) około 30-40 minut. Grzyby odsączamy i kroimy na małe kawałki. Wywar z gotowania grzybów należy zachować!

Kapustę kiszoną przekładamy do dużego garnka (jeśli jest bardzo kwaśna można przepłukać ją zimną wodą, odcedzić) i zalewamy wodą (tylko do przykrycia kapusty). Gotujemy ją pod przykryciem około 1 godzinę.

Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na patelni. Smażymy też pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę (ja smażę wszystko na wytopionym z boczku tłuszczu, ale możecie usmażyć składniki na 1-2 łyżkach oleju).

Kapustę odsączamy (ja zostawiam niewielką ilość wody, gotuję wszystko w tym samym garnku w którym gotowała się kapusta), dodajemy do niej pokrojone grzyby, wywar z gotowania grzybów, podsmażony boczek, kiełbasę i cebulę, pokrojone śliwki oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i doprawiamy całość majerankiem, świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą. Mieszamy. Całość gotujemy pod przykryciem (na małym ogniu) przez co najmniej godzinę. W razie potrzeby można dolać wody.

Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego, mieszamy. Jeszcze chwilę gotujemy i próbujemy. Opcjonalnie doprawiamy do smaku.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz