Czekoladowy dutch baby – pieczony naleśnik

Czekoladowy dutch baby

Lubicie naleśniki? Ja uwielbiam. I to w każdej postaci 😉 Dziś znów zrobiłam mój ulubiony dutch baby, tym razem w wersji czekoladowej. Podałam go z twarożkiem, listkami mięty i pysznym owocowym grysikiem. Tak prosto i tak pysznie. Jeśli jeszcze nie robiliście takiego naleśnika, to szczerze polecam 😊

Jak zrobić czekoladowy pieczony naleśnik?Czekoladowy pieczony naleśnik

Składniki:

  • 180 ml mleka
  • 3 jajka M
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • 100 g mąki pszennej
  • odrobina soli (można pominąć)
  • 0,5 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • do podania: u mnie twarożek z pomarańczą termizowany, listki mięty, truskawkowy grysik

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajka, sól, mąkę, cukier i kakao. Składniki dokładnie mieszamy ręczną trzepaczką lub widelcem. Składniki można też zmiksować. Ważne żeby masa nie miała grudek.

Patelnię (którą można wkładać do piekarnika) lub naczynie żaroodporne umieszczamy na palniku i nagrzewamy. Następnie rozpuszczamy na niej masło i po chwili wlewamy naszą masę naleśnikową.

Patelnię od razu wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika. Naleśnik pieczemy około 20 minut. Naleśnik mocno urośnie po bokach, jak i na środku.

Wyjmujemy naleśnik z piekarnika, lekko opadnie. Naleśnik można przełożyć na talerz lub tak jak ja na inną patelnię (piekłam w tytanowej).

Naleśnik smarujemy twarożkiem, posypujemy grysikiem i dodajemy listki mięty. Podajemy 🙂

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz