Czekoladowy dutch baby
Lubicie naleśniki? Ja uwielbiam. I to w każdej postaci ? Dziś znów zrobiłam mój ulubiony dutch baby, tym razem w wersji czekoladowej. Podałam go z twarożkiem, listkami mięty i pysznym owocowym grysikiem. Tak prosto i tak pysznie. Jeśli jeszcze nie robiliście takiego naleśnika, to szczerze polecam ?
Jak zrobić czekoladowy pieczony naleśnik?
Składniki:
- 180 ml mleka
- 3 jajka M
- 2 łyżki naturalnego kakao
- 100 g mąki pszennej
- odrobina soli (można pominąć)
- 0,5 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- do podania: u mnie twarożek z pomarańczą termizowany, listki mięty, truskawkowy grysik
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajka, sól, mąkę, cukier i kakao. Składniki dokładnie mieszamy ręczną trzepaczką lub widelcem. Składniki można też zmiksować. Ważne żeby masa nie miała grudek.
Patelnię (którą można wkładać do piekarnika) lub naczynie żaroodporne umieszczamy na palniku i nagrzewamy. Następnie rozpuszczamy na niej masło i po chwili wlewamy naszą masę naleśnikową.
Patelnię od razu wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika. Naleśnik pieczemy około 20 minut. Naleśnik mocno urośnie po bokach, jak i na środku.
Wyjmujemy naleśnik z piekarnika, lekko opadnie. Naleśnik można przełożyć na talerz lub tak jak ja na inną patelnię (piekłam w tytanowej).
Naleśnik smarujemy twarożkiem, posypujemy grysikiem i dodajemy listki mięty. Podajemy 🙂
Smacznego