Czekoladowo orzechowy mus – deser pełen miłości
Dziś mam dla Was pyszny czekoladowo orzechowy mus. Delikatny, kremowym, z chrupiącą orzechową niespodzianką. Taki deser nie tylko kusi smakiem i wyglądem, ale też prostotą przygotowania. To idealny pomysł na słodką randkę czy miło spędzony czas z przyjaciółką. Ten deser możecie przygotować w dwóch większych pucharkach lub zrobić z niego mini deserki dla większej ilości osób. Polecam 🙂
Do przygotowania deseru wystarczą 3 proste składniki i… orzechy laskowe. Pyszne orzechy i nie tylko znajdziecie w ofercie BeHarmony To słodki raj… raj miodem płynący 😉 Więcej pisałam Wam tutaj: Miodowy raj od B eHarmony A tu możecie znaleźć inny pyszny przepis z ich produktami:Czekoladowe naleśniki z miodowym serkiem i owocami
Jak przygotować czekoladowy mus z orzechami laskowymi?
Składniki:
- 250 g mascarpone
- 90 g mlecznej czekolady
- 200 ml śmietanki 30%
- 3 czubate łyżki orzechów laskowych łuskanych – dostaniecie w ofercie BeHarmony
- 2 płaskie łyżki naturalnego kakao
Do dekoracji:
- liofilizowane truskawki BeHarmony
- listki świeżej mięty
- kawałki posiekanej czekolady – u mnie połączenie białej i mlecznej
Przygotowanie:
W garnuszku podgrzewamy śmietankę, ale nie zagotowujemy jej. Do gorącej śmietanki dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy całość do rozpuszczenia czekolady i połączenia składników.
Przestudzoną czekoladą mieszankę wlewamy do miski, dodajemy mascarpone i kakao. Wszystko razem miksujemy lub energicznie mieszamy ręczną trzepaczką.
Orzechy laskowe mielimy (ja używam do tego blendera z nożami). Zostawiamy łyżkę do dekoracji, resztę orzechów dodajemy do składników w misce. Mieszamy całość.
Naszą czekoladowo-orzechową masę wylewamy do pucharków. Posypujemy rozdrobnionymi orzechami. Schładzamy w lodówce – najlepiej całą noc, minimum 2-3 godziny.
Przed podaniem ozdabiamy jeszcze posiekaną czekoladą (dowolną), liofilizowanymi truskawkami i listkami świeżej mięty.
Smacznego
Wpis we współpracy z BeHarmony
Muszę zrobić <3
Pięknie podany