Czekoladowe gofry

Czekoladowe gofry – prosty przepis

Lubicie gofry? Dziś polecam Wam prosty przepis na pyszne czekoladowe gofry. To taka nasza odmiana od tradycyjnym gofrów. Chrupiące czekoladowe gofry idealnie smakują z samym cukrem pudrem, z bitą śmietaną czy porcją świeżych owoców. Dodatki można dowolnie dobierać. U nas takie gofry zawsze znikają w mgnieniu oka. Proste, szybkie w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Kto się skusi na takiego domowego gofra?

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżeczki naturalnego kakao
  • 2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka M
  • 2 łyżki cukru (ja czasem pomijam, w zależności od dodatków z jakimi podaję gofry)
  • ulubione dodatki np. cukier puder, dżem, bita śmietana, owoce

Przygotowanie:

Rozgrzewamy gofrownicę. Smarujemy płyty grzewcze delikatnie olejem (ja robię to wyłącznie przed pierwszą partą gofrów).

W jednej misce ubijamy białka W drugiej miksujemy żółtka z mąką, proszkiem do pieczenia, kakao, mlekiem, cukrem i olejem. Następnie ubite białka dodajemy do masy. Całość krótko mieszamy łyżką.

Wlewamy porcje masy do dobrze rozgrzanej gofrownicy (używam małej chochelki). Pieczemy chrupiące gofry. Rada: Jeśli macie słabą gofrownicę należy piec dłużej niż wskazuje lampka.

Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz