Czekoladowe gofry – prosty przepis
Lubicie gofry? Dziś polecam Wam prosty przepis na pyszne czekoladowe gofry. To taka nasza odmiana od tradycyjnym gofrów. Chrupiące czekoladowe gofry idealnie smakują z samym cukrem pudrem, z bitą śmietaną czy porcją świeżych owoców. Dodatki można dowolnie dobierać. U nas takie gofry zawsze znikają w mgnieniu oka. Proste, szybkie w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Kto się skusi na takiego domowego gofra?
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżeczki naturalnego kakao
- 2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka M
- 2 łyżki cukru (ja czasem pomijam, w zależności od dodatków z jakimi podaję gofry)
- ulubione dodatki np. cukier puder, dżem, bita śmietana, owoce
Przygotowanie:
Rozgrzewamy gofrownicę. Smarujemy płyty grzewcze delikatnie olejem (ja robię to wyłącznie przed pierwszą partą gofrów).
W jednej misce ubijamy białka W drugiej miksujemy żółtka z mąką, proszkiem do pieczenia, kakao, mlekiem, cukrem i olejem. Następnie ubite białka dodajemy do masy. Całość krótko mieszamy łyżką.
Wlewamy porcje masy do dobrze rozgrzanej gofrownicy (używam małej chochelki). Pieczemy chrupiące gofry. Rada: Jeśli macie słabą gofrownicę należy piec dłużej niż wskazuje lampka. Ja mam mocną gofrownicę marki Dezal, którą szczerze Wam polecam 🙂
Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego
Extra zrobię na pewno
Polecam 🙂