Dziś zapraszam Was na pyszną i bardzo szybką w przygotowaniu cytrynową mini babkę (na oleju rzepakowym). Taką babkę możecie przygotować zarówno dla niespodziewanych gości, codziennej kawy lub herbaty, jak również do świątecznego wielkanocnego koszyka. Ten mały wypiek doskonale się tu sprawdzi 😉 Do przygotowania babki wykorzystałam olej rzepakowy. Jakbym miała wymienić 3 powody, dla których w mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego odpowiedź byłaby szybka i prosta 🙂 Po pierwsze jest uniwersalny, po drugie uwielbiam przygotowywać wypieki z jego udziałem, a po trzecie jest zdrowy. Olej rzepakowy to nie tylko wspaniałe źródło korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale również witamin. Czy wiedzieliście, że olej ten bogaty jest w witaminę E i K. I z tych 3 prostych powodów nie może zabraknąć go w mojej kuchni zarówno wielkanocnej, jak i codziennej. A wracając do przepisu naszykujcie miskę, łyżkę i… do dzieła 😉
Składniki: (na foremkę 155x60x55 mm)
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka krojonej skórki cytrynowej*
- 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko M
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki oleju rzepakowego
*kupna, drobno krojona
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy cukier, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i łyżkę krojonej skórki cytrynowej. Składniki mieszamy łyżką. Następnie do naszych składników dolewamy mleko, wbijamy całe jajko i dodajemy 3 łyżki oleju rzepakowego. Całość szybko mieszamy łyżką do połączenia składników.
Naszą masę wlewamy do papierowej małej foremki o wymiarach 155x60x55 mm. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy do tzw. suchego patyczka około 35 minut (czas pieczenia zależy od piekarnika).
Po wystygnięciu babeczkę można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
Smacznego
Uwielbiam babki 🙂
🙂
Narobiłaś mi smaku tym cytrynowym wypiekiem!
😀
Witam!
Można część mąki pszennej zastąpić ziemniaczaną?
Pani Magdo, przepraszam za tak późną odpowiedź. Nie próbowałam zastępować w tym przepisie w ten sposób mąki pszennej. Polecam Pani inny prosty przepis na babkę (z mąką ziemniaczaną) https://www.slodkieokruszki.pl/pyszna-i-szybka-babka-bez-miksera/ (tu również można dodać skórkę cytrynową). Pozdrawiam