Uwielbiam babki. W ogóle wprost przepadam za prostymi słodkościami, które idealnie smakują zarówno w towarzystwie porannej herbaty, jak i same. Dziś polecam Wam przepis na pyszną i szybką babkę bez miksera. Jedna miska, kilka składników (, które znajdziecie bez problemu w każdej kuchni), drewniana łyżka i… już po kilku minutach przygotowań ciasto wkładamy do piekarnika. Taką babkę możecie przygotować w tradycyjnej keksówce lub (tak jak ja) w mniejszych, kolorowych papierowych foremkach (u mnie od PapilArt). Dzięki temu babkę można spokojnie zabrać ze sobą do pracy lub w gości. Przepis jest naprawdę prosty i wart wypróbowania. Spróbujcie.
Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka budyniu o smaku śmietankowym bez cukru (proszek)
- niespełna 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła lub margaryny
- 3 jajka klasy L
Babkę upiekłam w dwóch mniejszych formach PapilArt (155x60x55 mm)
Jeśli chciałabyś zakupić produkty na ten przepis przez internet zapoznaj się z rankingiem supermarketów online TopSpozywcze.pl
Przygotowanie:
Margarynę (lub masło) rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Odstawiamy do przestudzenia.
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, łyżkę budyniu (proszek) i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. Następnie dodajemy cukier, znów mieszamy.
Kolejno wbijamy 3 całe jajka, całość mieszamy. Na koniec wlewamy przestudzaną rozpuszczoną margarynę (lub masło). Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, dość gęstej masy.
Ciasto przekładamy do foremek (u mnie dwie małe 155x60x55 mm). Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na środkowym poziomie około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka.
Uwaga! Jeśli użyjecie jednej tradycyjnej keksówki czas pieczenia może się wydłużyć, dlatego proszę stosować się do zasady „suchego patyczka”.
Po wystudzeniu ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić cytrynowym lukrem.
Pyszna i szybka babka bez miksera – przepis ze starego zeszytu z drobnymi zmianami
Smacznego
Świetny przepis 🙂
Dziękuję 🙂
Babka jak się patrzy! Z pewnością smakuje tak, jak wygląda – czyli wspaniale. Ostatnio babkę jadłam… na Wielkanoc 😀 U mnie w domu to mało popularne ciasto. Pozdrowionka serdeczne! 🙂
U mnie babki znikają szybciej niż się je przygotowuje 😉
Pięknie wygląda Twoja babka. Bardzo prosty przepis dziękuję 🙂
Dziękuję 🙂
Witaj. Co za wspaniały przepis na szybką babkę. Napewno ja upiekę, mój mąż się bardzo ucieszy. Pozdrawiam 🙂
Dziękuję. Mój mąż uwielbia tą babkę. Nawet sam czasem ją robi 😉
Pozdrawiam
Zachwycająca! U mnie w domu zniknęłaby w sekundę ^_^
Dziękuję. U mnie też znikła równie szybko 😉 Dlatego często ją piekę.
Wspaniały przepis na przepyszna i szybka babkę.
Moja rodzina ją uwielbia.
Dziękuję 🙂 Bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Takie domowe wypieki najlepsze 🙂
😀
Witam mogę dodać kawałki pomarańczy czy nie .
Dzień dobry, przyznam szczerze że nie próbowałam. Na pewno można dodać np. skórkę pomarańczową kandyzowaną czy kokos. Pozdrawiam
Bardzo apetycznie !! Smaczne dla całej rodziny 🙂
A co może zastąpić budyniu o smaku śmietankowym bez cukru (proszek)?!
Budyń można zastąpić mąką ziemniaczaną. Pozdrawiam
Zrobiłam wyszła super! Łatwa tania polecam innym przepis i pani blog
Dziękuję, jest mi bardzo miło 😀 Pozdrawiam
Zrobiłam w formie muffinek..wyszło akuratnie 12 sztuk. Do środka dałam po łyżeczce konfitury z czarnej porzeczki. Dziś będzie wersja z jabłkiem. Pycha
Cieszę się, że smakuje 🙂 A pomysł na muffinki bardzo dobry 🙂
mi niwme wyrosła !
Pani Kamo, nie do końca wiem co Pani napisała. Do tej pory nikt nie miał problemu z tym przepisem. Jest naprawdę stary i sprawdzony przez wiele (!) osób (czy to moich znajomych czy też czytelników). Chętnie pomogę, ale proszę mi napisać o co chodzi. Jeśli dobrze rozumiem napisała Pani, że ciasto nie wyrosło. Nie wiem w czym mógł tkwić problem. Ciasto zawsze pieczemy do tzw. suchego patyczka (czas pieczenia jest różny w zależności od piekarników), w przepisie jest 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Nie wiem czy mi odpowiesz bo to wpis z 2016r,lLubię stare i sprawdzone przepisy, piekę rzadko bo słodycze to moja słabość i na jednym kęsie się nie kończy. Moje pytanie czy zmniejszenie o połowę tłuszczu wpłynie na efekt końcowy przepis zapiszę fajnie gdybyś się podzieliła odpowiedzią, a moze sama też eksperymentujesz z ilością składników czy trzymasz się ściśle przepisu?
W tym wypadku raczej sugerowałabym się trzymać podanych proporcji. Obawiam się, że zmniejszenie tłuszczu może sprawić, że ciasto wyjdzie zbyt suche. Ale oczywiście może Pani spróbować.
Pyszny i szybki przepis bez miksera.
Witam. Czy można do babki dodać owoce np. truskawki?
Pani Moniko, do tej akurat nie próbowałam. Dodawałam do niej posiekaną czekoladę lub bakalie, ale owoców nie. Zawsze można spróbować. Choć raczej z owocami polecałabym np. ten przepis https://www.slodkieokruszki.pl/ciasto-z-malinami/ lub ten https://www.slodkieokruszki.pl/proste-ciasto-z-owocami/
Ja bym podzieliła to ciasto na pół, do połowy dodała kakao i zrobiła a La marmurową, ulubione bakalie, orzechy i polała prawdziwą kolorową czekoladą. Pozdrawiam serdecznie, życzę smacznego. No i oczywiście do środka jakiś aromatyczny zapach.