Cytrynowa babka mieszana łyżką
Dziś coś prostego i pysznego. Cytrynowa babka łyżką mieszana. Ja uwielbiam takie szybkie wypieki. Babka z tego przepisu jest pyszna, nie za słodka. To idealny dodatek do popołudniowej herbaty. Polecam ten prosty przepis na babkę.
Cytrynowa babka – prosty przepis
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka klasy M
- pół cytryny (średniej wielkości)
- niewielka ilość ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- 2/3 szklanki mleka
- 8 łyżek oleju rzepakowego
*składniki odmierzane były szklanką o pojemności 250 ml
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Do miski wlewamy mleko, dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny, jajka, olej i ekstrakt. Wszystko dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy cukier i mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy składniki do połączenia.
Keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną (zamiast kaszy można użyć np. mąki, formę można też wyłożyć papierem do pieczenia).
Masę wylewamy do keksówki.
Ciasto pieczemy na środkowym poziomie piekarnika do tzw. suchego patyczka. U mnie ciasto piekło się około 40 min. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego obserwujemy naszą babkę i zawsze sprawdzamy stan upieczenia patyczkiem.
Przed podaniem babkę oprószamy cukrem pudrem lub dekorujemy polewą, lukrem itd.
Smacznego