Cytrynowa babka łyżką mieszana

Cytrynowa babka łyżką mieszana

Cytrynowa babka mieszana łyżką

Dziś coś prostego i pysznego. Cytrynowa babka łyżką mieszana. Ja uwielbiam takie szybkie wypieki. Babka z tego przepisu jest pyszna, nie za słodka. To idealny dodatek do popołudniowej herbaty. Polecam ten prosty przepis na babkę.

Prosta babka cytrynowa

Cytrynowa babka – prosty przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka klasy M
  • pół cytryny (średniej wielkości)
  • niewielka ilość ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • 2/3 szklanki mleka
  • 8 łyżek oleju rzepakowego

*składniki odmierzane były szklanką o pojemności 250 ml

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Do miski wlewamy mleko, dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny, jajka, olej i ekstrakt. Wszystko dokładnie mieszamy.

Następnie dodajemy cukier i mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy składniki do połączenia.

Keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną (zamiast kaszy można użyć np. mąki, formę można też wyłożyć papierem do pieczenia).

Masę wylewamy do keksówki.

Ciasto pieczemy na środkowym poziomie piekarnika do tzw. suchego patyczka. U mnie ciasto piekło się około 40 min. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego obserwujemy naszą babkę i zawsze sprawdzamy stan upieczenia patyczkiem.

Przed podaniem babkę oprószamy cukrem pudrem lub dekorujemy polewą, lukrem itd.

Smacznego

Cytrynowa babka

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz