Co jest wykorzystywane do transportu substancji spożywczych?

W wielu technologiach do przemieszczania surowców i produktów wykorzystywane są najróżniejsze przewody i tzw. węże techniczne. Czy tak samo jest przy transporcie substancji spożywczych? Otóż tak. I tu wykorzystuje się węże. Nie są to oczywiście takie węże jakie możemy znaleźć w naszym ogrodzie czy na działce. Węże do substancji spożywczych muszą spełniać wiele warunków. Muszą być nie tylko wytrzymałe, ale też higieniczne.

Jakie węże do kontaktu z żywnością?

Węże do substancji spożywczych muszą spełniać ściśle określone przepisy wyznaczone przez Unię Europejską. Te przepisy dotyczą przede wszystkim materiałów z jakich wykonany jest dany wąż (materiał dopuszczony do kontaktu z żywnością). Węże, które wykorzystuje się przy transporcie substancji spożywczych nie mogą przecież zawierać substancji szkodliwych dla zdrowia czy takich, które pogorszą smak i jakość danego produktu. Węże te stosowane są w różnych zakładach przemysłowych czy cysternach. To nimi płynie mleko czy sok. Tu jakość, przestrzeganie przepisów i norm  ma ogromne znaczenie, bo przemysł spożywczy z racji swojej specyfiki po prostu tego wymaga. Tu wysokie standardy higieniczne to podstawa.

Jakie węże techniczne są najczęściej stosowane w przemyśle spożywczym?

Tu wybór jest stosunkowo duży. Takie węże można znaleźć np. na stronie MiDaTech Najczęściej w przemyśle stosowane są to węże teflonowe, bo mają wysoką odporność chemiczną. Jednak to nie jedyny wybór. Wszystko zależy też od tego co będzie transportowane. Inne są np. węże do wody pitnej. I tu zależnie od rodzaju węża można w nim transportować inne substancje. Przez taki wąż transportuje się przecież nie tylko substancje płynne, ale też np. mąkę czy cukier.

*współpraca

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz