Szybkie cynamonki z pomarańczową skórką
Często powtarzam, że w prostocie siła ? Wczoraj zrobiłam szybkie cynamonki z pomarańczową skórką. Pyszne i dziecinnie proste w przygotowaniu. Dla mnie to deser idealny, gdy nie mam czasu stać długo w kuchni. Nasze cynamonki zabraliśmy ze sobą w trasę. Sprawdzą się też do popołudniowej kawy lub herbaty.
- 1 duże ciasto francuskie
- 1,5 łyżki cukru trzcinowego
- 1 pełna łyżeczka cynamonu
- skórka pomarańczowa, u mnie około 5 łyżeczek
- białko do posmarowania (można pominąć)
*cynomon, cukier trzcinowy (zwykły i light), skórkę możecie dostać na stronie Skworcu
Przygotowanie:
Ciasto rozwijamy. Sypiemy cukier wymieszanym z cynamonem i rozprowadzamy oba składniki dłonią po całej powierzchni.
Na koniec posypujemy wszystko pomarańczową skórką.
Zwijamy ciasto od krótszego boku i kroimy na 8-9 części.
Cynamonki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy delikatnie białkiem.
Pieczemy w nagrzanym do 180-185 stopni piekarniku (u mnie z termoobiegiem) do ładnego zarumienienia, około 15 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Rada: Można je piec też bez termoobiegu, wówczas czas pieczenia będzie dłuższy.
Smacznego
*wpis we współpracy