Szybkie cynamonki z pomarańczową skórką

Szybkie cynamonki z pomarańczową skórką

Często powtarzam, że w prostocie siła ? Wczoraj zrobiłam szybkie cynamonki z pomarańczową skórką. Pyszne i dziecinnie proste w przygotowaniu. Dla mnie to deser idealny, gdy nie mam czasu stać długo w kuchni. Nasze cynamonki zabraliśmy ze sobą w trasę. Sprawdzą się też do popołudniowej kawy lub herbaty.



Składniki:

  • 1 duże ciasto francuskie
  • 1,5 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 pełna łyżeczka cynamonu
  • skórka pomarańczowa, u mnie około 5 łyżeczek
  • białko do posmarowania (można pominąć)

*cynomon, cukier trzcinowy (zwykły i light), skórkę możecie dostać na stronie Skworcu

Przygotowanie:

Ciasto rozwijamy. Sypiemy cukier wymieszanym z cynamonem i rozprowadzamy oba składniki dłonią po całej powierzchni.

Na koniec posypujemy wszystko pomarańczową skórką.

Zwijamy ciasto od krótszego boku i kroimy na 8-9 części.

Cynamonki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy delikatnie białkiem.

Pieczemy w nagrzanym do 180-185 stopni piekarniku (u mnie z termoobiegiem) do ładnego zarumienienia, około 15 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Rada: Można je piec też bez termoobiegu, wówczas czas pieczenia będzie dłuższy.

Smacznego

*wpis we współpracy

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz