Lubicie truskawki? Ja wprost uwielbiam te małe, czerwone owoce i zawsze nie mogę się doczekać, aż będą rosły na mojej działce. Truskawki pasują do każdego deseru. Polecam proste i szybkie ciasto z truskawkami. Ten puszysty wypiek raduje podniebienie i oczy. Czyż takie nadziane truskawkami ciasto nie wygląda pięknie?
Ciasto truskawkowe. Szybkie i puszyste ciasto z truskawkami.
2016-04-14 14:16:02
Cook Time
40 min
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
- 150 g masła lub margaryny
- 4 krople aromatu waniliowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 4 całe jajka
- 10 truskawek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
- Masło roztapiamy w rondelku. Następnie zostawiamy do przestudzenia.
- W misce ubijamy jajka, następnie dodajemy cukier i aromat waniliowy. Ciągle miksując powoli wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy przestudzony tłuszcz, miksujemy aż do połączenia składników.
- Masę (dość gęsta) przelewamy do wysmarowanej i oprószonej mąką keksówki. Umyte truskawki kroimy na ćwiartki lub ósemki i układamy na wierzchu ciasta lekko wciskając każdy owoc w ciasto.
- Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra-dół, średni poziom) przez około 45 minut. Po upływie 40 minut doradzam sprawdzić ciasto patyczkiem (różne piekarniki powodują różny czas pieczenia).
- Smacznego
Notes
- Przepis własny
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/