Ciasto śnieżynka z ananasem bez pieczenia Szukacie pomysłu na proste ciasto bez pieczenia? Polecam Wam moje ciasto śnieżynka z ananasem. Takie ciasto przygotujecie dosłownie w kilka minut, później już trzeba tylko poczekać aż nasz deser stężeje w lodówce. Dlatego najlepiej przygotować je dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce (minimalny czas na tężenie to 3-4 godziny). Ciasto jest bardzo proste i pyszne. Jeśli tak jak ja dodacie do masy małą ilość cukru pudru, deser będzie też lekko orzeźwiający. Spróbujcie.
Ja takie ciasta bez pieczenia najczęściej przygotowuje na różne domówki, na sylwestra lub spotkania z przyjaciółmi.
Ciasto śnieżynka z ananasem bez pieczenia na spodzie z kruchych ciasteczek.
Składniki:
Na ciasto:
- 250 ml śmietanki 30% (zimnej)
- 2 opakowania serka naturalnego Bieluch (lub innego podobnego) 2 x 135 g
- 1 galaretka pomarańczowa
- 1 galaretka cytrynowa
- 2 szklanki wody (500 ml)
- 6 płaskich łyżek cukru pudru (można dać więcej, jeśli wolicie słodsze desery)
Na spód:
- 1 opakowanie kruchych ciasteczek – użyłam ciastek maszynowych Brześć (250 g)
- około 100 g masła
Dodatkowo:
- nadzienie ananasowe Kandy Lauretta
*Rada: Zamiennie wierzch można ozdobić musem pomarańczowym (mieszamy 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa rozpuszczoną w 350 ml wody + 2 zmiksowane pomarańcze), puree z ananasa , musem z mango lub samą galaretką i dowolnymi owocami.
Przygotowanie:
Ciastka rozdrabniamy w misie miksera z nożami lub za pomocą dłoni, dodajemy rozpuszczone masło (najpierw mniejszą ilość). Mieszamy, powinien nam powstać a la mokry piach (w razie potrzeby dodajemy rozdrobnionych ciastek lub rozpuszczonego tłuszczu). Jeśli wolicie mieć wyższy spód, możecie dodać więcej ciastek. Ciasteczka wykładamy na dno blaszki (u mnie tortownica 24 cm) i lekko ugniatamy dłonią tworząc spód. Blaszkę wkładamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników.
Obie galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody (500 ml), odstawiamy do przestudzenia (galaretka musi być nadal płynna, ale nie może być zbyt gorąca).
W misce ubijamy śmietankę, pod koniec dodając cukier puder. Następnie stopniowo dodajemy nasz biały ser. Gdy składniki się połączą wlewamy cienkim strumieniem galaretki, miksujemy do połączenia. Masa będzie dość rzadka i taka ma być.
Rada: Pamiętajcie, aby tortownica była szczelna. Jeśli nie jesteście tego pewni warto zabezpieczyć formę od spodu np. folią spożywczą, aby masa nam nie wypłynęła.
Wyciągamy blaszkę z lodówki. Na spód nakładamy kilka łyżek masy (ja robię to ostrożnie łyżką). Blaszkę wkładamy na kilka minut do lodówki, na tyle by masa lekko stężała. Następnie ostrożnie wylewamy resztę masy. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia (na minimum 3 godziny, ja zostawiam na całą noc).
Przed podaniem na wierzch ciasta nakładamy nasze nadzienie ananasowe (nie jest za słodki, co doskonale komponuje się z całością).
Zamiennie wierzch można ozdobić musem pomarańczowym (mieszamy 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa rozpuszczoną w 350 ml wody + 2 zmiksowane pomarańcze), puree z anansa, musem z mango lub samą galaretką i dowolnymi owocami.
Smacznego