Sylwestrowa sałatka Ani U mojej koleżanki na sylwestrowym stole zawsze można było znaleźć trzy sałatki. Sałatkę gyros (moją wersję znajdziecie tutaj), tradycyjną sałatkę warzywną i jej popisową sałatkę sylwestrową. Czasem pojawiała się również jakaś wersja sałatki z tuńczykiem 😉 Sylwestrowa sałatka Ani jest bardzo prosta w przygotowaniu i śmiało można ją podać na święta lub inne okazje. Kilka chwil przygotowań i mała ilość składników 🙂
Bazę tej sylwestrowej sałatki stanowią śledzie i jabłka. Sałata jest naprawdę pyszna, a smaki świetnie do siebie pasują, dlatego dziś dzielę się z Wami tym prostym przepisem z moimi małymi zmianami. To kto się skusi na taką sylwestrową sałatkę?
Składniki: (ilości można zwiększyć w zależności od potrzeb)
- 1 średnie jabłko (najlepiej lekko słodkie)
- 2-3 duże śledzie z oleju lub filety śledziowe a la matjas
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- pieprz do smaku
- 2 suszone śliwki – u mnie od Woj-len (polecam!)
- opcjonalnie sok z cytryny
Przygotowanie:
Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Jabłka można skropić sokiem z cytryny wówczas nie będą ciemniały.
Śledzie odsączamy z oleju i kroimy w paseczki, dodajemy do jabłka. Jeśli używamy filetów a la matjas należy je najpierw wymoczyć w wodzie przez 2-3 godziny, wodę zmieniamy w trakcie moczenia.
Do składników dodajemy pokrojone w kosteczkę suszone śliwki i śmietanę. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Mieszamy składniki, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku lub dodajemy śmietany.
Tak przygotowaną sałatkę można podawać od razu lub schłodzić w lodówce.
Smacznego