Ciasto słodki karmelek (bez pieczenia)

Ciasto słodki karmelek (bez pieczenia)

Dziś mam dla Was przepis na proste ciasto bez pieczenia. Pyszna kremowa masa o delikatnie karmelowym smaku, chrupiące groszki ptysiowe na wierzchu, a na spodzie biszkopciki. Nic tylko jeść ze smakiem. Ciasto słodki karmelek jest proste i pyszne. Sprawdzi się idealnie do weekendowej kawy lub herbaty. Spróbujcie.

Jak przygotować karmelowe ciasto bez pieczenia?

Składniki:
  • 250 g mascarpone o smaku karmelowym
  • 250 g śmietanki 36% lub 30%
  • 1 galaretka cytrynowa + 250 ml gorącej wody
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • groszek ptysiowy
  • biszkopty wrocławskie na spód
  • cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie:
 
Dno tortownicy (u mnie 24 cm, jeśli użyjecie mniejszej ciasto wyjdzie wyższe) wykładamy papierem do pieczenia.
 
Biszkopty delikatnie nasączamy (np. w naparze z herbaty lub kawy) i wykładamy nimi dno tortownicy. 
 
Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody. Odstawiamy do przestudzenia.
 
W misce krótko miksujemy mascarpone z cukrem pudrem. Następnie wlewamy powoli galaretkę, miksujemy do połączenia.
 
W drugiej misce ubijamy śmietanę. Dodajemy do mascarpone i łączymy obie masy (mieszamy lub krótko miksujemy). 
 
Niewielką ilość masy wykładamy na biszkopty. Wkładamy formę na chwilę do lodówki. Wyciągamy i ostrożnie wylewamy resztę masy.
 
Na wierzch układamy groszek ptysiowy. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
 
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
 
Ciasto przechowujemy w lodówce. Kroimy ostrym nożem.
 
Smacznego
 
Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz