Ciasto słodki karmelek (bez pieczenia)
Dziś mam dla Was przepis na proste ciasto bez pieczenia. Pyszna kremowa masa o delikatnie karmelowym smaku, chrupiące groszki ptysiowe na wierzchu, a na spodzie biszkopciki. Nic tylko jeść ze smakiem. Ciasto słodki karmelek jest proste i pyszne. Sprawdzi się idealnie do weekendowej kawy lub herbaty. Spróbujcie.
Jak przygotować karmelowe ciasto bez pieczenia?
Składniki:
- 250 g mascarpone o smaku karmelowym
- 250 g śmietanki 36% lub 30%
- 1 galaretka cytrynowa + 250 ml gorącej wody
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
- groszek ptysiowy
- biszkopty wrocławskie na spód
- cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie:
Dno tortownicy (u mnie 24 cm, jeśli użyjecie mniejszej ciasto wyjdzie wyższe) wykładamy papierem do pieczenia.
Biszkopty delikatnie nasączamy (np. w naparze z herbaty lub kawy) i wykładamy nimi dno tortownicy.
Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody. Odstawiamy do przestudzenia.
W misce krótko miksujemy mascarpone z cukrem pudrem. Następnie wlewamy powoli galaretkę, miksujemy do połączenia.
W drugiej misce ubijamy śmietanę. Dodajemy do mascarpone i łączymy obie masy (mieszamy lub krótko miksujemy).
Niewielką ilość masy wykładamy na biszkopty. Wkładamy formę na chwilę do lodówki. Wyciągamy i ostrożnie wylewamy resztę masy.
Na wierzch układamy groszek ptysiowy. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Ciasto przechowujemy w lodówce. Kroimy ostrym nożem.
Smacznego
Słodko! 🙂
Polecam 🙂
Wygląda zachęcająco!
Dziękuję i polecam 🙂