Ciasto kremowa pianka
Szukasz prostego przepisu na ciasto? Lubisz kremowe słodkości bez pieczenia? Spróbuj pysznego ciasta kremowa pianka na mascarpone 🙂 Proste w przygotowaniu, pyszne kremowe ciasto z mascarpone. Idealny deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Ciasto kremowa pianka sprawdzi się też doskonale na zbliżające się święta. Sprawdź jak prosto je przygotować 🙂
Sprawdź jak przygotować ciasto kremowa pianka
Składniki:
- 500 g mascarpone
- 1 galaretka cytrynowa
- 400 ml wody (wrzątek)
- 1/4 szklanki mleka + 1 pełna łyżeczka bitej śmietany w proszku (patrz uwagi poniżej)
- 2 pełne łyżki kremu o smaku truskawkowym (miałam truskawkoweLove) (Co zamiast kremu? Patrz uwagi poniżej)
- biszkopty
- naturalne kakao
Uwagi:
1) Można użyć inny owocowy krem do smarowania lub opcjonalnie pominąć i dodać cukier puder do smaku
2) mleko wymieszane z bitą śmietanę w proszku opcjonalnie można zastąpić na śmietankę 30%
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody. Studzimy.
Do miski przekładamy cały serek mascarpone. Dodajemy krem o smaku truskawkowym. Krótko wszystko miksujemy.
Wlewamy mleko wymieszane ze śmietaną w proszku, miksujemy. Na koniec dodajemy rozpuszczoną, przestudzoną galaretkę.
Wszystko miksujemy do połączenia. Uwaga! Masa może chlapać.
Masę przelewamy do tortownicy (20-22 cm). Rada: Sprawdźcie czy forma jest w 100 % szczelna. Masa jest rzadka. Jeśli nie macie takiej pewności warto spód zabezpieczyć np. folią spożywczą.
Na wierzch masy wykładamy biszkopciki.
Formę wstawiamy do lodówki do stężenia na minimum 4 godziny, a najlepiej na noc.
Przed podaniem oprószamy wierzch ciasta kakao.
Smacznego
Wygląda apetycznie.
🙂