Śniadaniowe pancakes

Śniadaniowe pancakes

Dziś mam dla Was przepis na pyszne śniadaniowe pancekes. Moja rodzina je uwielbia. Puszyste, duże, łatwe w przygotowaniu. Najlepiej smakują polane miodem lub syropem klonowym. Polecam i Wam 🙂

Jak przygotować śniadaniowe pancakes?

Te placki zrobicie z kilku prostych składników. Ważne jest by masa na pancakes chwilę postała przed smażeniem. Potem już tylko smażymy i można podawać. Uwaga! Te pancakes najlepiej smażyć na suchej patelni. Do smażenia takich pancakes, naleśników i innych pyszności polecam patelnię INGENIO EMOTION Tefal Można ją kupić samą lub w zestawie.

Patelnie i garnki z serii Tefal Ingenio to naczynia, które są nie tylko niezawodne, ale też wygodne w przechowaniu. Dzięki odpinanej rączce można zaoszczędzić dużo miejsca w szafkach czy lodówce. Wszystkie patelnie z tej serii i garnki nadają się idealnie do smażenia, gotowania, a nawet przechowywania i serwowania potraw. Ja mam zestaw 4-elementowy:

  • patelnię 22 cm
  • patelnię 28 cm
  • garnuszek 16 cm
  • garnek 20 cm

Plus jedna odpinana rączka pasująca do wszystkich elementów w zestawie.


Przepis na śniadaniowe pancekes

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 niepełna szklanka mleka (około 240 ml)
  • pół łyżeczki sody*
  • 2 średnie jajka
  • 3 łyżki naturalnego jogurtu
  • 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (można użyć zwykły + cukier wanilinowy)
  • 3 płaskie łyżki oleju roślinnego

*Rada: jeśli nie używacie sody (choć tu polecam), to można zrobić placuszki na proszku do pieczenia, dodajemy go ciut więcej

Przygotowanie:

Do miski przekładamy wszystkie składniki. Dokładnie je mieszamy lub miksujemy. Masa powinna być jednolita.

Odstawiamy całość na 5 minut. Po tym czasie znów mieszamy.

Rozgrzewamy patelnię, zmniejszamy płomień. Placki smażymy na suchej patelni na mniejszym ogniu. W cieście jest już olej, nie trzeba dodawać go na patelnię.

Jeden pancakes to jedna mała chochelka ciasta. Ciasto wylewamy na środek patelni. Gdy pojawią się pęcherzyki powietrza obracamy placek na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy.

Placuszki powinny być rumiane z każdej strony.

Pancakes podajemy z ulubionymi dodatkami np. miodem, sosem owocowym itd.

Smacznego


Wpis we współpracy reklamowej z Tefal

Dodaj komentarz