Ciasto na wodzie gazowanej z owocami i kruszonką
Dziś mam dla Was przepis na pyszne i proste w przygotowaniu ciasto na wodzie gazowanej. Puszyste, idealnie komponuje się z różnymi owocami. Do ciasta można dodać świeże owoce, jak borówki lub maliny. Sprawdzą się też owoce z puszki. Koniecznie spróbujcie. Pyszne ciasto z owocami i kruszonką to idealny dodatek do popołudniowej herbaty 🙂
Jak zrobić szybkie ciasto z owocami i kruszonką?
Przygotowanie ciasta na wodzie gazowanej jest naprawdę proste. Kilka prostych składników, chwila miksowania, jeszcze kruszonka na wierzch… I już można piec. Ja uwielbiam takie wypieki z owocami i kruszoną, a Wy?
- 5 jajek M
- niepełna szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka wody gazowanej
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Na kruszonkę:
- pół szklanki mąki
- 50 g masła
- 4 łyżki cukru
Dodatkowo:
ulubione owoce (u mnie jeżyny z puszki, można zamiennie dodać borówki, kilka truskawek itd) + mąka do owoców
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy. Dokładnie miksujemy.
Następnie dodajemy resztę składników i miksujemy do połączenia.
Ciasto wylewamy do blaszki (u mnie 24×24 cm). Ja swoją wyłożyłam papierem do pieczenia.
Owoce dobrze odsączamy na sitku, posypujemy niewielką ilością mąki, mieszamy łyżką. Wykładamy w kilku miejscach na nasze owoce na ciasto.
Do miseczki przekładamy mąkę, dodajemy cukier i posiekane masło. W palcach wyrabiamy kruszonkę. Posypujemy nią ciasto.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy około 45-50 min do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, ilości owoców. Zawsze sprawdzamy stan upieczenia patyczkiem.
Ciasto studzimy i kroimy na kawałki.
Smacznego