Ciasto na wodzie gazowanej z owocami i kruszonką

Ciasto na wodzie gazowanej z owocami i kruszonką

Dziś mam dla Was przepis na pyszne i proste w przygotowaniu ciasto na wodzie gazowanej. Puszyste, idealnie komponuje się z różnymi owocami. Do ciasta można dodać świeże owoce, jak borówki lub maliny. Sprawdzą się też owoce z puszki. Koniecznie spróbujcie. Pyszne ciasto z owocami i kruszonką to idealny dodatek do popołudniowej herbaty 🙂

Jak zrobić szybkie ciasto z owocami i kruszonką?

Przygotowanie ciasta na wodzie gazowanej jest naprawdę proste. Kilka prostych składników, chwila miksowania, jeszcze kruszonka na wierzch… I już można piec. Ja uwielbiam takie wypieki z owocami i kruszoną, a Wy?



Składniki:

  • 5 jajek M
  • niepełna szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Na kruszonkę:

  • pół szklanki mąki
  • 50 g masła
  • 4 łyżki cukru

Dodatkowo:
ulubione owoce (u mnie jeżyny z puszki, można zamiennie dodać borówki, kilka truskawek itd) + mąka do owoców

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy. Dokładnie miksujemy.

Następnie dodajemy resztę składników i miksujemy do połączenia.

Ciasto wylewamy do blaszki (u mnie 24×24 cm). Ja swoją wyłożyłam papierem do pieczenia.

Owoce dobrze odsączamy na sitku, posypujemy niewielką ilością mąki, mieszamy łyżką. Wykładamy w kilku miejscach na nasze owoce na ciasto.

Do miseczki przekładamy mąkę, dodajemy cukier i posiekane masło. W palcach wyrabiamy kruszonkę. Posypujemy nią ciasto.

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy około 45-50 min do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, ilości owoców. Zawsze sprawdzamy stan upieczenia patyczkiem.

Ciasto studzimy i kroimy na kawałki.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz