Ciasto na pierogi i uszka – miękkie i elastyczne Podstawą udanych pierogów i uszek jest dobre ciasto. Jeśli będzie miękkie i elastyczne cała nasza praca przebiegnie znacznie przyjemniej i szybciej, i co najważniejsze w efekcie końcowym otrzymamy pyszne dania. Dziś dzielę się z Wami moim sprawdzonym przepisem na miękkie i elastyczne ciasto na pierogi czy uszka. Spróbujcie 🙂
P.s. A przepis na pyszne wigilijne uszka już niedługo na blogu 🙂
Składniki:
- 600 g mąki typ 500 – u mnie wrocławska PZZ Białystok
- 3/4 płaskiej łyżeczki soli
- 2 łyżki masła
- 2 jajka klasy M
- gorąca (!) woda – do 150 ml (ja wykorzystałam dziś 125 ml, patrz uwagi poniżej)
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy sól, robimy wgłębienie wbijamy w nie dwa jajka, dodajemy 2 łyżki masła i stopniowo powoli wlewamy gorącą wodę.
Uwaga! Wodę wlewamy po troszku od razu mieszając ciasto (na początku można np. drewnianą łyżką, aby się nie poparzyć, choć ja robię to od razu ręką – wystarczy zgarniać najpierw mąkę, nie wkładamy ręki do gorącej wody). Na początku powstaje nam coś a la kruszonka. Pamiętajcie, że woda jest gorąca. Wlewamy ją stopniowo cały czas wyrabiając, gdy ciasto zaczyna być plastyczne i nie lepić się do dłoni nie dolewamy więcej wody. Wody ma być tyle ile zbierze ciasto. U mnie najczęściej 125-130 ml, ale ilość zależy od mąki i innych czynników (stąd w składnikach podaję jej więcej). Ciasto powinno być miękkie, elastyczne, nie lepiące się do dłoni.
Z ciasta formujemy kulę i przechowujemy je pod przykryciem (ja używam miski z pokrywką do ciast drożdżowych, ale może być zwykła miska i ściereczka).
Ciasto rozwałkowujemy na delikatnie podsypanym mąką blacie/macie i wycinamy koła lub inne kształty, z których zlepimy nasze pierogi lub uszka.
Smacznego
Przepis dobry sprawdziła dzięki
Proszę 🙂
Świetny przepis Ciasto faktycznie miękkie i elastyczne pierogi pycha wyszły dziś ruskie ale na święta też z tego będę lepić
Dziękuję 🙂 Cieszę się, że przepis się sprawdził u Pani 🙂
Ciasto mimo jajek faktycznie elastyczne i dobre u mnie poszło trochę więcej wody
Cieszę się, że przepis się sprawdził 🙂
u mnie tez poszlo wiecej wody, ale naprawdę ciasto super ☺
Cieszę się, że przepis się podoba 🙂
Czy nasło dodawane do mąki ma być roztopione?
Nie. Pani Gosiu, dodajemy 2 łyżki miękkiego masła, nie rozpuszczamy go 🙂
Witam. Ja zamiast goracej wody korzystam gorace mleko. Wtedy ciasto bywa tez pulchne i miekkie
Nie robiłam ale zastanawiam się jak możliwe że ciasto jest elastyczne skoro ja dodaję szklankę wody na 40 dag mąki i bez jajek. Przecież jajka dają twardość.
Polecam spróbować. To inny rodzaj ciasta, ale jest elastyczne.