Ciasto marchewkowe z jabłkami – prosty przepis

Ciasto marchewkowe z jabłkami – prosty przepis

Dziś mam dla Was prosty przepis na wilgotne ciasto marchewkowe z jabłkami. Lubicie ciasto marchewkowe? Ja uwielbiam. To idealny deser do kawy czy herbaty. Ciasto marchewkowe smakuje nam najlepiej właśnie w okresie zimowym. Dodaję zawsze do niego niewielką ilość przyprawy do piernika. Ten zapach podczas pieczenia… Coś cudownego. Spróbujcie.

Jak przygotować ciasto marchewkowe?

Przepisów na ciasto marchewkowe jest wiele. Sama korzystam z kilku. Dziś jednak polecam Wam jeden z łatwiejszych. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką i gotowe. Oczywiście wcześniej trzeba zetrzeć marchewkę. Osobiście nie lubię nic trzeć na tarce. Dlatego usprawniam sobie pracę i używam robota do sałatek i deserów Kohersen. Dzięki temu przygotowanie ciasta marchewkowego jest jeszcze szybsze.

Dlaczego robot do sałatek i deserów Kohersen?

Taki mały, poręczny robot to moje wybawienie 😉 I nie piszę tego bez przyczyny. Nie lubię trzeć składników, a u nas praktycznie codziennie je się dużo różnych surówek i sałatek. Robot do sałatek i deserów Kohersen wyposażony jest w 150 W silnik. Ma 6 wymiennych wkładek.  Z łatwością zetrzecie, rozdrobnicie lub potniecie w nim najróżniejsze warzywa lub owoce. Możecie też szybko przygotować domowe frytki. A dzięki dodatkowej końcówce zrobicie pyszne lody na deser. Kolejną zaletą urządzenia jest jego wielkość. Idealnie sprawdzi się w małych kuchniach. Więcej o tym robocie możecie przeczytać na stronie www.kohersen.pl

Na podanej stronie znajdziecie też inne świetne produkty marki Kohersen. Ja polecam np. patelnie Black Cube z powłoką DIAMOND. Są niezwykle odporne na zarysowania, a dzięki strukturze funkcyjnej umożliwiającej szybkie, równomierne rozprowadzanie ciepła oraz powłoce zapobiegającej przywieraniu przyrządzanie posiłków odbywa się przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu. Można w nich nawet zapiekać dania w piekarniku. Jak się spisują pokazuje wam na moim IG (Instastory). Na blogu też możecie zobaczyć jedną z patelni np. przy wpisie na syrniczki. Smażyłam je właśnie na małej patelni Kohersen, dzięki temu ilość tłuszczu była minimalna.

A wracając do przepisu na ciasto marchewkowe…

Przepis na ciasto marchewkowe z jabłkami

Przepis na ciasto marchewkowe z jabłkami jest bardzo prosty. Tak przygotowane ciasto marchewkowe można podać z polewą czekoladową lub z kremem na bazie mascarpone. Obie wersje smakują równie pysznie. Ja dziś wybrałam wersję z polewą 😉 Spróbujcie. Moi goście byli zachwyceni.

Składniki:

  • 300 g startej marchewki (około 3 niepełne szklanki luźno nałożonej marchewki)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego (można użyć zwykły)
  • 5 jajek klasy M
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jabłko

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika.

Składniki mieszamy łyżką.

Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Ja używam robota do sałatek i deserów Kohersen. W kilka chwil marchewka jest starta.

Startą marchewkę przekładamy do drugiej miski. Dodajemy do niej jajka i olej.

Wszystko mieszamy łyżką do połączenia.

Do mokrych składników dodajemy suche. Mieszamy wszystko do połączenia.

Na koniec dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłko, krótko wszystko mieszamy.

Formę (u mnie 26×26) smarujemy margaryną i obsypujemy mąką.

Masę wylewamy do przygotowanej formy. Lekko wyrównujemy.

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy około 35 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Obserwujemy ciasto.

Ciasto studzimy, oblewamy polewą czekoladową.

Ja dodatkowo posypałam polewę kropelkami czekolady.

Smacznego

Przepis na wspomniane wcześniej syrniczki znajdziecie tutaj (klik). Poniżej też zdjęcia patelni Kohersen Black Cube z powłoką DIAMOND, o której Wam wspominałam.

Warto zwrócić uwagę na fakt, że powłoka jest dwustronna. Już na pierwszy rzut oka widać z jak dobrym produktem mamy do czynienia. Ja naprawdę polecam te patelnie. Odkąd je mam przestałam się już nawet martwić o to, że mąż często używa widelca zamiast drewnianej łyżki 😉 Patelnia jest odporna na zarysowania.

*wpis powstał we współpracy partnerskiej

Print Friendly, PDF & Email

19 comments

  1. Dominika says:

    Pani wpisy są zawsze takie fajnie dokładne. Krok po kroku opisane jeszcze zdjęcia. Za to lubię ten blog. Spróbuję zrobić takie ciasto marchewkowe

    • Magdalena says:

      Polecam i ciasto i patelnie 🙂
      P.s. Będzie mi miło jak podeśle Pani zdjęcie gotowego wypieku. Dodam do galerii “Czytelnicy pieką/gotują”

Dodaj komentarz