Uwielbiam ciasteczka. Po długim intensywnym dniu należy się słodka nagroda. Dlatego upiekłam dziś pyszne ciasteczka z czekoladą. Są naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego nie potrzebujemy do nich proszku do pieczenia. Kilka składników, chwila zagniatania, chwila w lodówce i… można formować i piec 🙂 A potem pozostaje już tylko słodkie smakowanie domowych ciasteczek z czekoladą. Spróbujcie i Wy. Warto osłodzić sobie czasem dzień takim domowym wypiekiem.
Składniki: (na około
- 60 g ziemnego masła/margaryny
- 110 g mąki pszennej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 65 g cukru pudru (u mnie trzcinowy)
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 żółtko
- 1 czubata łyżeczka śmietany 18%
- około 1/2 czekolady mlecznej z migdałami (u mnie Torras ze ZdrowyMarket24)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz czekolady umieszczamy w misce (masło warto posiekać nożem). Całość szybko zagniatamy ręką, aż z ciasta będziemy mogli uformować kulę. Ciasto wkładamy do lodówki. Pół czekolady siekamy nożem na większe i mniejsze kawałki (w zależności od upodobań). Wyciągamy nasze ciasto z lodówki, dosypujemy do niego posiekaną czekoladę i szybko zagniatamy, aby czekolada zmieszała się z ciastem. Znów wkładamy do lodówki, tym razem na dłużej (najlepiej na około 30 minut, ale ja często wyciągam szybciej).
Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki większe od orzecha włoskiego, spłaszczamy je w dłoniach i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy na środkowym poziomie w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 18-20 minut (dół ciasteczek powinien być ładnie zarumieniony). Dopiero po przestygnięciu zdejmujemy ciasteczka z blaszki.
Smacznego
Bardzo lubię takie ciasteczka 🙂
😀 polecam spróbować
Wyglądają niezwykle kusząco!
Dziękuję i polecam 🙂
Dzisiaj zrobiłam, wyszły super 🙂
Wyszły super 🙂