Uwielbiam pieczarki, zwłaszcza te w chrupiącej panierce. Dziś zapraszam Was na zdrowszy, bezglutenowy przepis na takie małe chrupiące pieczarki. Do przygotowania panierki wykorzystałam mąkę kukurydzianą, którą zna chyba każdy i mąkę z żółtego grochu. Otrzymuje się ją ze zmielonych ziaren grochu. Co ważne, ma ona dużo wysoko przyswajalnego białka i jak wspomniałam wcześniej nie zawiera glutenu. Można dodawać ja do wytrawnych dań, chleba, placków, naleśników oraz stosować jako zagęszczacz do zup. Ja dziś wykorzystałam ją do panierki. Takie chrupiące pieczarki są doskonałą przystawką / przekąską na przyjęcie lub od tak przed telewizor 😉 Spróbujcie.
Składniki: (na 1 porcję – 12 sztuk małych pieczarek)
- 12 sztuk małych pieczarek
- 2 łyżki mąki kukurydzianej (u mnie od Pro-BIO)
- 3 łyżki mąki z żółtego grochu (u mnie od Pro-BIO)
- 1 jajko L
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- dowolny olej do smażenia
Przygotowanie:
Pieczarki obieramy i pozbawiamy ogonków.
W jednej miseczce mieszamy obie mąki. Do drugiej wbijamy całe jajko, doprawiamy solą i pieprze (jak do tradycyjnej panierki np. na kotlety). Całość mieszamy widelcem. Obrane pieczarki maczamy dokładnie (z obu stron) w jajku, a następnie obtaczamy dokładnie w mieszance mąk.
Tak przygotowane pieczarki smażymy z obu stron na złoto na rozgrzanym oleju. Odsączamy z nadmiaru oleju na papierowym ręczniczku.
Podajemy od razu.
Smacznego
jadłam ostatnio pieczarki faszerowane i smażone tak tradycyjnie… pyszne i te pewnie też są 🙂
Oj są 🙂
Moja mama kiedyś takie robiła, tylko, że w klasycznej panierce. Znam te smaki. Pychota! Pozdrawiam ciepło 🙂
Bardzo dawno nie jadłam pieczarek w panierce, teraz mi sie przypomniało jakie są pyszne 🙂 P.s. mąki z żółtego grochu jeszcze nie testowałam 😉
Oj są pyszne.
Muszą być pyszne 🙂 oj zjadłabym 🙂
Oj były pyszne 🙂