Dziś zapraszam Was na czekoladowe ciasto aromatyzowane syropem o smaku wanilii meksykańskiej. Przygotowałam je specjalnie na moją 5 rocznicę ślubu. Oboje z mężem lubimy tego typu ciasta. Ale tym razem (z racji okazji) musiało mieć w sobie coś wyjątkowego. Postanowiłam dodać do ciasta (i polewy jednocześnie) syrop barmański deserowy o smaku wanilii meksykańskiej. Był to przysłowiowy strzał w 10 🙂 Ciasto jest przepyszne. Idealne na słodkie chwile w towarzystwie ukochanej osoby 🙂 Polecam Wam ten przepis.
Składniki:
- 250 g margaryny
- 2 1/2 łyżki ciemnego kakao (do wypieków)
- 5 łyżek wody
- 1 1/3 szklanki cukru
- około 42 g gorzkiej czekolady (u mnie z kandyzowaną skórką pomarańczową)
- 2 łyżki syropu barmańskiego deserowego o smaku wanilii meksykańskiej Victoria Cymes
- 3 jajka M
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- mała szczypta soli
- do posypania po wierzchu – orzechowy krokant
Przygotowanie:
Do garnuszka z grubszym dnem przekładamy margarynę, cukier, dodajemy 5 łyżek wody, ciemne kakao i połamaną na mniejsze kawałki gorzką czekoladą. Całość wstawiamy na mały gaz, co jakiś czas mieszamy aż do rozpuszczenia i całkowitego połączenia składników. Odstawiamy na chwilę do lekkiego przestudzenia. Następnie dodajemy 2 łyżki syropu o smaku wanilii meksykańskiej, dokładnie mieszamy. Odlewamy 3/4 szklanki na polewę, resztę studzimy.
Do jednej miski wbijamy żółtka, do drugiej białka. Białka ubijamy na sztywno z małą szczyptą soli. Do żółtego dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wlewamy przestudzoną masę czekoladową. Całość miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy nasze ubite białka. Miksujemy na najmniejszych obrotach miksera tylko do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki (u mnie kopertówka). Następnie wkładamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka około 40-45 minut.
Przestudzone ciasto wyciągamy z formy i polewamy odstawianą (3/4 szklanki) masą czekoladową. Po wierzchu możemy ciasto posypać orzechowym krokantem.
Smacznego
Przepis dodaję do wspólnej zabawy na Facebook „Ciasto na niedzielę”. Wraz ze mną różne słodkości piekły: Marzenka, Danuta, Bożena, Angelika, Edyta
Zakochałam się w tym cieście. A tych syropów nie znałam. Chętnie spróbuję 🙂
Wygląda obłędnie te ciasto, do tego te orzechy na wierzchu. Wszystkiego dobrego z okazji rocznicy ślubu ;).
Dziękuję 😀
Pyszne. Mam jeden z tych syropów w domu. Muszę go na powrót zacząć używać, bo nieco o nim zapomniałam. Pozdrowionka serdeczne 🙂
Pozdrawiam 🙂
Musi być bardzo aromatyczne takie ciacho 🙂 Dziękuje za wspólne pieczenie 🙂
Ja również dziękuję. Pozdrawiam
To ciasto wygląda super i zapewne też tak smakuje:-) Pozdrawiam:-)
Dziękuję 🙂 Oj smakuje smakuje.
Pozdrawiam
Bardzo ciężko jest mi sobie wyobrazić smak Twojego ciasta 🙂 Dziekuję za wspólne pieczenie 🙂
Jest pysznie czekoladowe i aromatyczne 🙂 Polecam 🙂
Pyszne ciasto, dziękuję za wspólne wypiekanie 🙂
Dziękuję 🙂
bardzo fajne i szybkie ciasto 🙂
Dziękuję 🙂
Madziu bardzo apetyczne ciasto 🙂
Dziękuję Marzenko 🙂
Zjadłabym nawet okruszki. Dziękuję za wspólne pieczenie
🙂 Miło mi. Ja również dziękuję.
Świetnie się prezentuje. Dziękuję za wspólne pieczenie
Dziękuję 🙂