Błyskawiczny przepis na muffinki z czekoladą

Muffinki z czekoladą

Kto nie lubi muffinek z czekoladą? To świetna przekąska nie tylko dla dorosłych, ale także i dzieci, które wprost przepadają za takimi słodkościami. Domowe wypieki mogą być czasochłonne, jednak nie w tym przypadku. Przygotowanie muffinek zajmie ci nie więcej niż 20 minut, zwłaszcza jeśli już wcześniej zorganizujesz wszystkie niezbędne składniki i akcesoria. Później zamkniesz muffinki w piekarniku i wrócisz do swoich zajęć, żeby po kolejnych 30 minutach wyjąć pyszny deser z czekoladowym nadzieniem.

Lista potrzebnych składników

Zanim zaczniesz przygotowywać ciasto na muffinki, zbierz wszystkie niezbędne składniki, a następnie odmierz potrzebną ilość każdego z nich. W ten sposób cały proces zajmie ci znacznie mniej czasu i ograniczysz bałagan, który często powstaje przy gotowaniu i pieczeniu w pośpiechu.

Pamiętaj, że przepis na muffinki, jak i sugerowane w nich składniki możesz lekko zmieniać w zależności od własnego uznania. Dotyczy to przede wszystkim nadzienia babeczek, w którym mogą pojawić się dodatkowo orzechy, albo formy ich podania – nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować polewę lub udekorować muffinki słodkościami.

Do przygotowania ciasta potrzebne są następujące składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 250 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 100 ml oleju roślinnego,
  • tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej.

Jeśli planujesz zrobić polewę, przygotuj czekoladę do rozpuszczenia lub rozpuść klasyczną tabliczkę i wymieszaj ją z 50 ml śmietanki 30%. Jako dekoracja gotowych muffinek świetnie sprawdzą się miękkie cukierki, bita śmietana i świeże owoce. Chcesz zrezygnować z polewy i innych dodatków? W takim wypadku przygotuj cukier puder, którym posypiesz muffinki po ostudzeniu.

Przepis na muffinki z czekoladą krok po kroku

Zanim zaczniesz wyrabiać ciasto, włącz piekarnik, żeby w tym czasie nagrzał się do temperatury 180 stopni Celsjusza w trybie grzania od góry i od dołu. Przygotuj również formę i papierowe papilotki, do których wlejesz gotowe ciasto na muffinki.

Do dużej miski przesyp mąkę, najlepiej przesianą przez sito. Dodaj do niej cukier, proszek do pieczenia i zamieszaj. Następnie dodawaj kolejno: mleko, jajko, ekstrakt waniliowy i olej roślinny, mieszając przed każdym następnym składnikiem. Do mieszania najlepiej sprawdzi się tak zwana rózga kuchenna.

Kiedy ciasto nabierze jednolitej konsystencji, przełóż po jednej łyżce do każdej papilotki na muffinki. Następnie połam tabliczkę czekolady na pojedyncze kostki. Jeśli zamierzasz włożyć do muffinek orzechy, wykorzystaj je na tym etapie. Do każdej muffinki włóż jedną kostkę i opcjonalnie kawałek orzecha, po czym przykryj czekoladę resztą ciasta, wypełniając papilotki do około 3/4 ich wysokości. Pamiętaj, że ciasto wyrośnie podczas pieczenia, więc jeśli będzie go więcej w jednej foremce, z pewnością wypłynie w wysokiej temperaturze.

Tak przygotowane muffinki przełóż na blachę i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Zanim wyjmiesz je z piekarnika, wbij w jedną, najlepiej największą muffinkę długą wykałaczkę. W ten sposób sprawdzisz, czy w środku nie ma surowego ciasta.

Gotowe muffinki ostudź przed podaniem. Możesz podawać je z czekoladową lub owocową polewą. Świetnie smakują (i wyglądają) udekorowane kolorowymi cukierkami czy bitą śmietaną, a nawet kawałkami świeżych owoców. Jeśli zależy ci na czasie, możesz po prostu posypać je cukrem pudrem – będą równie smaczne.

*wpis we współpracy

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz