Bananowe babeczki z cynamonem – babeczki dla dzieci. Proste, szybkie w przygotowaniu i co najważniejsze pyszne. Moje maluchy je uwielbiają. Zresztą sama z ogromną przyjemnością sięgam po bananowe babeczki z cynamonem. No cóż… ciężko się im oprzeć 😉 Takie babeczki możecie zapakować dziecku do szkoły, zabrać ze sobą do pracy czy na studia lub po prostu zjeść w domu w formie deseru.
Dzisiejsze bananowe babeczki z cynamonem upiekłam w kolorowych papierowych papilotkach od Stella. Dzieci wybrały wersję z pingwinami z Madagaskaru. Znacie tą bajkę, prawda? 😉
Składniki: (na 10-12 sztuk w zależności od wielkości silikonowych foremek / papilotek)
- 2 duże banany (najlepiej dojrzałe, ja dziś takich nie miałam)
- duża szczypta cynamonu
- 1 jajko klasy M
- 150 ml mleka
- 250 g mąki pszennej
- 3 łyżki syropu daktylowego* (można użyć innego płynnego „słodziwa”)
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
*stąd kolor babeczek
Przygotowanie:
Banany obieramy, odcinamy końcówki i rozgniatamy (ja używam tłuczka do ziemniaków).
Do rozgniecionych bananów wbijamy 1 jajko, dolewamy mleko, syrop daktylowy i dodajemy cynamon. Całość wstępnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Wszystko mieszamy łyżką tylko do połączenia składników.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Masę nakładamy do 3/4 wysokości. Babeczki można również upiec w silikonowych foremkach (łatwo je wówczas wyciągnąć, moje dzieci jednak wolą babeczki w kolorowych papilotkach – wyjadają je ze smakiem).
Babeczki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 15-20 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i jego ustawień (ja czasem piekę grzanie góra-dół bez termoobiegu, a czasem z termoobiegiem (tak piekłam dziś) – czas jest wówczas krótszy).
Po przestudzeniu babeczki można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego
Jeśli chciałabyś zakupić produkty na ten przepis przez internet zapoznaj się z rankingiem supermarketów online TopSpozywcze.pl
Robilam aby mieć na jutro do szkoły, ale już 4 zjedliśmy Ekstra przepis
Cieszę się, że babeczki smakują 🙂
Kurczę, moje wyszły strasznie zbite w środku :O
Pani Martyno, bardzo mi przykro. Owszem nie są, to lekkie babeczki a la muffinki, ale nie powinny wyjść mocno zbite. Na zdjęciu widać jak wyglądają w środku. Może za długo mieszała Pani składniki lub dodała np. miód do smaku (?) on zmienia konsystencję babeczek na bardziej zbitą.
Naprawdę dobre fajny smak
Cieszę się, że smakowały 😀
Zapisuje do wypróbowania
🙂
I to lubię. Idę dziś na popołudniu i zabieram dwie ze sobą pyyycha są
😀 Cieszę się, że babeczki smakują.
Miłego dnia
Zawsze za dużo kupujemy bananów więc warto zrobić babeczki by nic nie zmarnować a i pyszności do kawki jak znalazł ??
😀
A co zamiast syropu daktylowego?