Babeczki brownie z wiśniami
Lubicie czekoladowe wypieki? Jeśli tak to polecam Wam przepis na pyszne babeczki brownie z wiśniami. Dosłownie czekoladowe love 😉 My je uwielbiamy. Zawsze znikają w mgnieniu oka. Bo jak oprzeć się takiej czekoladowej słodyczy? Ja nie umiem 😉
Czekoladowe babeczki z wiśniami idealnie sprawdzają się w formie szybkiego deseru do kawy lub herbaty, jak i na specjalne okazje. Tym razem czekoladowe babeczki brownie przygotowałam właśnie na pewien wyjątkowy wieczór, więc nie obyło się też bez lampki dobrego, słodkiego wina 😉 Tu toast wznosiliśmy winem „Słodka Alba” z polskiej winnicy Dwa Wzgórza. Tak, tak z polskiej 🙂 Bo jak to mówią „Cudze chwalicie, swojego nie znacie„. Babeczki brownie jak zawsze okazały się przysłowiowym strzałem w 10. Smakowały wszystkim. Polecam je i wam. Pyszne, mocno czekoladowe i proste w przygotowaniu. To taki fajny wypiek na ostatnią chwilę 😉
Babeczki brownie z wiśniami są idealne na szybki deser, przyjęcie czy chwile we dwoje. W końcu czy jest coś lepszego od czekolady? 😉
„Nie wierzcie, że czekolada jest substytutem miłości. Miłość to substytut czekolady.”
~ Miranda Ingram
Jak przygotować babeczki brownie?
Składnik
- 100 g mąki pszennej
- 60 g gorzkiej czekolady*
- 40 g mlecznej czekolady*
- 100 g masła
- 2 jajka
- 160-170 g drobnego cukru do wypieków
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- dodatkowo: po 2 wiśnie na babeczkę (użyłam wiśnie z syropu)
Przygotowanie:
Czekoladę siekamy.
Masło rozpuszczamy w garnuszku, zdejmujemy z palnika i dodajemy posiekaną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej czekoladowej masy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, jajka i wlewamy naszą masę. Wszystko krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Zbyt długie miksowanie niepotrzebnie napowietrzy masę i babeczki urosną, a później mocno opadną.
Rada: Ja dodatkowo dziś dodałam do masy małą garść kropelek czekolady, które zostały mi z innych wypieków. Wymieszałam krótko. Dzięki temu wszystko wyszło jeszcze bardziej czekoladowe.
Foremkę na muffiny wykładamy papilotkami. Nakładamy masę do około 3/4 wysokości papilotki.
W każdą babeczkę wciskamy delikatnie po 2 wiśnie.
Babeczki pieczemy około 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Nie pieczemy zbyt długo, bo babeczki wyjdą zbyt suche. Na patyczku wbitym w babeczkę nie może być widoczne surowe ciasto. Jednak może on być z czekolady. W końcu to brownie
Smacznego
Te babeczki wyglądają nieziemsko <3
Uwielbiam wszystko co czekoladowe. A babeczki idealne na każdą okazję
To prawda ? babeczki sprawdzają się zawsze ?
Ale musiał być cudny wieczór. Na wyjątkowe okazje czekoladowy wypiek i dobre winko u mnie też się pojawiają 😉 Dobrego dnia
Miłego dnia ?
Cudowne babeczki. Porywam do kawki 🙂
🙂
Bardzo pysznie wyglądają, a z owocami bosko smakują!
🙂
Zrobiłam je. Wyszły naprawdę dobre. Dobry ten przepis. Zostaje ze mną na stałe ?
Cieszę się, że przepis się spodobał 🙂