Babeczki brownie z wiśniami

Babeczki brownie z wiśniami

Lubicie czekoladowe wypieki? Jeśli tak to polecam Wam przepis na pyszne babeczki brownie z wiśniami. Dosłownie czekoladowe love 😉 My je uwielbiamy. Zawsze znikają w mgnieniu oka. Bo jak oprzeć się takiej czekoladowej słodyczy? Ja nie umiem 😉

Czekoladowe babeczki z wiśniami idealnie sprawdzają się w formie szybkiego deseru do kawy lub herbaty, jak i na specjalne okazje. Tym razem czekoladowe babeczki brownie przygotowałam właśnie na pewien wyjątkowy wieczór, więc nie obyło się też bez lampki dobrego, słodkiego wina 😉 Tu toast wznosiliśmy winem “Słodka Alba” z polskiej winnicy Dwa Wzgórza. Tak, tak z polskiej 🙂 Bo jak to mówią “Cudze chwalicie, swojego nie znacie“.  Babeczki brownie jak zawsze okazały się przysłowiowym strzałem w 10. Smakowały wszystkim. Polecam je i wam. Pyszne, mocno czekoladowe i proste w przygotowaniu. To taki fajny wypiek na ostatnią chwilę 😉 

Babeczki brownie z wiśniami są idealne na szybki deser, przyjęcie czy chwile we dwoje. W końcu czy jest coś lepszego od czekolady? 😉

“Nie wierzcie, że czekolada jest substytutem miłości. Miłość to substytut czekolady.”

~ Miranda Ingram

Jak przygotować babeczki brownie?

Składnik

  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g gorzkiej czekolady*
  • 40 g mlecznej czekolady*
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 160-170 g drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dodatkowo: po 2 wiśnie na babeczkę (użyłam wiśnie z syropu)

Przygotowanie:

Czekoladę siekamy.

Masło rozpuszczamy w garnuszku, zdejmujemy z palnika i dodajemy posiekaną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej czekoladowej masy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, jajka i wlewamy naszą masę. Wszystko krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Zbyt długie miksowanie niepotrzebnie napowietrzy masę i babeczki urosną, a później mocno opadną.

Rada: Ja dodatkowo dziś dodałam do masy małą garść kropelek czekolady, które zostały mi z innych wypieków. Wymieszałam krótko. Dzięki temu wszystko wyszło jeszcze bardziej czekoladowe.

Foremkę na muffiny wykładamy papilotkami. Nakładamy masę do około 3/4 wysokości papilotki.

W każdą babeczkę wciskamy delikatnie po 2 wiśnie.

Babeczki pieczemy około 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Nie pieczemy zbyt długo, bo babeczki wyjdą zbyt suche. Na patyczku wbitym w babeczkę nie może być widoczne surowe ciasto. Jednak może on być z czekolady. W końcu to brownie 😉

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

11 comments

Dodaj komentarz