Pyszne waniliowo czekoladowo orzechowe babeczki
Lubicie babeczki? My uwielbiamy. A te to nasz mały HIT. Pyszne, wilgotne, trzy smakowe babeczki. Proste w przygotowaniu i naprawdę smaczne. Połączenie ciasta waniliowego, czekoladowego i masła orzechowego to małe niebo na talerzu. Jeśli lubicie takie smaki to KONIECZNIE SPRÓBUJCIE tych babeczek 🙂
Jak zrobić babeczki z masłem orzechowym?
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 1 szklanka kefiru
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120-130 g cukru
- około 3/4 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 2 jajka M
- pół szklanki oleju
- 2 łyżki naturalnego kakao
- 12 łyżeczek masła orzechowego – u mnie smooth peanut butter 100%
Uwaga: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie:
Do miski wlewamy kefir, wbijamy jajka i dodajemy olej. Wstępnie mieszamy. Dodajemy cukier, mąkę z proszek do pieczenia i soda. Mieszamy wszystko do połączenia (nie mieszamy za długo).
Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej cukier waniliowy. Obie masy mieszamy.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Z podanych składników wyjdzie około 12 babeczek.
Do każdej papilotki nakładamy część masy waniliowej i część kakaowej. Teraz do każdej wykładamy na wierzch po łyżeczce masła orzechowego. Za pomocą patyczka do szaszłyków (lub innego) mieszamy lekko masło orzechowe z ciastem tworząc esy floresy.
Babeczki pieczemy około 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego warto piec do tzw. suchego patyczka.
Smacznego