Wilgotne ciasto serowe z serkiem mascarpone
Dziś mam dla Was przepis na pyszne, wilgotne ciasto serowe z mascarpone. Kilka chwil przygotowań i już można piec. Dzięki dodatkowi serka mascarpone ciasto wychodzi bardziej wilgotne i ma przyjemny, delikatnie serowy posmak. U mnie dziś wersja waniliowa, jednak śmiało możecie np. przygotować wersję pomarańczową lub inną. Wystarczy dodać odrobinę startej skórki z pomarańczy, jakiś ulubiony ekstrakt itd. Ciasto serowe z mascarpone można podać polane czekoladą lub ozdobić lukrem. Polecam.
Jak zrobić ciasto serowe z mascarpone?
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 250 g mascarpone
- 5 jajek M (ewentualnie 4 duże jajka)
- 200 g drobnego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Skworcu
- 150 ml oleju (można dać odrobinę mniej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej – wyciągamy wcześniej mascarpone z lodówki!
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy ciasto na środkowej półce. Jeśli wasz piekarnik piecze mocno od góry, to dajemy ciasto półkę niżej.
Mascarpone przekładamy do miski i chwilę miksujemy. Łatwiej je dzięki temu później wymieszać z resztą składników.
Oba rodzaje cukru dokładnie miksujemy z jajkami (na jasną puszystą masę). Wlewamy olej, dodajemy ekstrakt waniliowy (opcjonalnie) i całość miksujemy na mniejszych obrotach.
Teraz dodajemy nasze mascarpone i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy łyżką/szpatułką do połączenia. Robimy to delikatnie i powoli, ale dokładnie. Tu trzeba odrobiny cierpliwości.
Formę (u mnie forma 27,5 cm x 6,5 cm, może być tortownica 24 cm itd) smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. W zależności jaką wybierzemy formę, to ją też wyłożyć papierem do pieczenia itd.
Masę wykładamy do formy i całość pieczemy około 45-50 minut w nagrzanym piekarniku. Po około 40-45 minutach sprawdzamy stan upieczenia patyczkiem. Uwaga! Każdy piekarnik piecze inaczej, czasem ciasto będzie wymagało krótszego/dłuższego czasu pieczenia. Zawsze sprawdzamy je patyczkiem. Ciasta nie pieczemy za długo, bo straci wilgotność.
Gdy ciasto wystygnie wyciągamy je z formy i dowolnie dekorujemy. U mnie czekoladowa polewa i kolorowa posypka (dzieci chciały ;)).
Smacznego
Serowe ciasto mascarpone – proste i pyszne
*Wpis we współpracy ze Skworcu