„Octy” Magdaleny Mildner – recenzja

książka „Octy” Magdaleny Mildner

Dziś kilka słów o kwietniowej nowości „Octy” Magdaleny Mildner Wydawnictwa Dragon. Wszystko zaczyna się od… historii octu. Tak, jak się okazuje, ocet ma swoją niebanalną, długą historię. Jednak co ważniejsze, ma też swoje cenne właściwości zdrowotne i liczne zastosowania poza kuchenne.

Jak podkreśla autorka naturalne octy to prawdziwy skarb. Odżywiają nasz organizm, działają antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i probiotycznie. Wspomagają odchudzanie, poprawiają stan skóry, pomagają w walce z insulinoopornością i cukrzycą.

Magdalena Mildner pokazuje jak w łatwy sposób zrobić ocet w domu. Pokazuje rodzaje i etapy fermentacji octowej. Podpowiada, z czego najlepiej zrobić ocet, jakich narzędzi używać i jak przechowywać gotowe octy, by zachowały swoje właściwości.



Książka jest pełna przepisów i praktycznych zastosowań. Dowiemy się m.in. jak zrobić octy warzywne, owocowe, ziołowe, octy aromatyzowane, jak również kombuchę. Poznamy też wiele praktycznych zastosowań. Pani Magdalena pokazuje, że domowy ocet można wykorzystać na wiele sposobów, m.in.:

  • w kuchni – do marynat, sosów, dipów, zup, a nawet deserów
  • ocet dla zdrowia – na przeziębienie, infekcje, ból gardła, zatrucia pokarmowe, brzydki zapach z ust,a na drobne skaleczenia
  • ocet dla urody – na piękne włosy, ładną skórę
  • ocet w ogrodzie – czyszczenie octem


Przyznam Wam szczerze, że nawet nie wiedziałam, że ocet może mieć tyle odmian i zastosowań. Jeśli ciekawi Was ten temat, to zachęcam do zapoznania się z książką „Octy” Magdaleny Mildner. 

Książka miała premierę: 12 kwietnia
Można ją kupić np w Emiku

*Wpis we współpracy. Za egzemplarz do recenzji dziękuję Wyd. Dragon

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz