Piersi z kurczaka w prostym cebulowym sosie

Piersi z kurczaka w prostym cebulowym sosie

Dziś mam dla Was szybki pomysł na obiad. Piersi z kurczaka w cebulowym sosie. Łatwe do przygotowaniu, pyszne, miękkie mięso, prosty sos. Czasem nie trzeba nic więcej 😉 Zgodzicie się? Tak przygotowane piersi z kurczaka w sosie można podać z tłuczonymi ziemniakami i zestawem surówek. Będą też pasować do domowych kopytek lub klusek śląskich. Spróbujcie.

Jak zrobić piersi z kurczaka w sosie?

Składniki:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 3-4 czubate łyżki płatków suszonej cebuli 
  • czarny mielony pieprz i sól do smaku
  • szczypta mielonych liści laurowych – kupicie w Skworcu
  • niewielka ilość oleju do posmażenia mięsa
  • woda do podlania
  • mąką do zagęszczenia sosu

Przygotowanie:

Przygotowujemy głęboką patelnię z pokrywką lub inny podobny garnek.

Mięso kroimy na kawałki, doprawiamy z obu stron solą i pieprzem, następnie oprószamy mąką.

Mięso obsmażamy z obu stron, zalewamy wodą (musi przykryć mięso), dodajemy suszone płatki cebuli, szczyptę mielonych liści laurowych i ziele angielskie.

Dusimy całość pod przykryciem na małym ogniu, aż nasze mięso będzie miękkie. W razie potrzeby delikatnie podlewamy całość wodą. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze chwilę dusimy.

Na koniec zagęszczamy nasz sos niewielką ilością mąki wymieszanej z wodą.

Smacznego

*wpis we współpracy ze Skworcu

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz