Piersi z kurczaka w prostym cebulowym sosie
Dziś mam dla Was szybki pomysł na obiad. Piersi z kurczaka w cebulowym sosie. Łatwe do przygotowaniu, pyszne, miękkie mięso, prosty sos. Czasem nie trzeba nic więcej 😉 Zgodzicie się? Tak przygotowane piersi z kurczaka w sosie można podać z tłuczonymi ziemniakami i zestawem surówek. Będą też pasować do domowych kopytek lub klusek śląskich. Spróbujcie.
Jak zrobić piersi z kurczaka w sosie?
Składniki:
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka
- 4 kulki ziela angielskiego
- 3-4 czubate łyżki płatków suszonej cebuli
- czarny mielony pieprz i sól do smaku
- szczypta mielonych liści laurowych – kupicie w Skworcu
- niewielka ilość oleju do posmażenia mięsa
- woda do podlania
- mąką do zagęszczenia sosu
Przygotowanie:
Przygotowujemy głęboką patelnię z pokrywką lub inny podobny garnek.
Mięso kroimy na kawałki, doprawiamy z obu stron solą i pieprzem, następnie oprószamy mąką.
Mięso obsmażamy z obu stron, zalewamy wodą (musi przykryć mięso), dodajemy suszone płatki cebuli, szczyptę mielonych liści laurowych i ziele angielskie.
Dusimy całość pod przykryciem na małym ogniu, aż nasze mięso będzie miękkie. W razie potrzeby delikatnie podlewamy całość wodą. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze chwilę dusimy.
Na koniec zagęszczamy nasz sos niewielką ilością mąki wymieszanej z wodą.
Smacznego
*wpis we współpracy ze Skworcu