Miękkie i plastyczne ciasto na uszka – przepis z olejem

Miękkie i plastyczne ciasto na uszka – przepis z olejem

Dziś mam dla Was mój sprawdzony przepis na miękkie plastyczne ciasto na uszka. Minimalna ilość składników, chwila wyrabiania, odkładamy ciasto pod przykrycie (musi kilka minut poleżeć!) i… Już można lepić. Przyznam szczerze, że nie lubię lepić uszek, ale praca z tym ciastem jest naprawdę przyjemna.

W tym roku do ciasta użyłam nowej mąki Tota i muszę przyznać, że sprawdziła się naprawdę dobrze. Z ciastem pracowało się jeszcze lepiej.

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej – użyłam u mnie tortowa EXTRA Tota
  • 170 ml gorącej wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (może być inny delikatny w smaku)

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, olej i wlewamy gorącą wodę. Składniki najpierw mieszamy łyżką, a po chwili wyrabiamy ręką na gładkie, elastyczne ciasto.

Ciasto odkładamy na około 30 minut. Można zostawić je w misce przykryte ściereczką lub zawinąć w folię spożywczą. Ciasto po leżakowaniu jest bardziej plastyczne i łatwiej się z nim pracuje.

Ważne, by podczas wałkowania kawałków ciasta, te nie używane trzymać w misce pod przykryciem.

Powodzenia w lepieniu 😉

*wpis we współpracy

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz