Pyszne piernikowo waniliowe babeczki

Pyszne piernikowo-waniliowe babeczki

Jak wiecie moje maluchy kochają babeczki. Ostatnio przygotowałam wersję piernikowo-waniliową. Wyszło naprawdę pysznie. Takie babeczki śmiało możecie przygotować na zbliżające się święta. Możecie je oczywiście też podać do popołudniowej kawy czy herbaty lub zabrać do pracy czy szkoły. Babeczki na jogurcie długo zachowują świeżość. Ile? Nie pytajcie, bo u mnie wszystkie słodkie babeczki znikają błyskawicznie 😉



Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 szklanka naturalnego jogurtu
  • 2 jajka
  • pół szklanki oleju
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 130 g cukru
  • 1 czubata łyżeczka skórki pomarańczowej
  • 1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 płaskie łyżki naturalnego kakao
  • do dekoracji: polewa deserowa, płatki migdałów

*Składniki muszą być w temp. pokojowej, szkl ma 250 ml

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka, dodajemy olej, cukier i jogurt. Mieszamy wszystko do połączenia. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko mieszamy tylko do połączenia składników (nie mieszamy za długo).

Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, mieszamy do połączenia. Teraz dodajemy skórkę pomarańczową, krótko mieszamy. Do drugiej części masy dodajemy ekstrakt waniliowy, mieszamy.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Z podanych składników wyjdzie około 12 babeczek.

Do każdej papilotki nakładamy części masy jasnej i część ciemnej (do 3/4 wysokości).

Babeczki pieczemy około 25 min w nagrzanym do 180 st piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego warto piec do tzw. suchego patyczka.

Babeczki wyciągamy i odstawiamy do przestudzenia. Dekorujemy polewą i płatkami migdałów.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz