Pierniczki na jogurcie

Pierniczki na jogurcie – przepis na miękkie pierniczki

Dziś mam dla Was kolejny przepis na pierniczki. Tym razem wersja na jogurcie. Mięciutkie, pyszne pierniczki. Ciekawe czy te pierniczki wytrzymają do świąt, bo u mnie każda wersja pierniczków znika bardzo szybko 😉 Dzieci uwielbiają wszystkie miękkie pierniczki i świąteczne ciasteczka. A jak jest u Was?

Jak zrobić miękkie pierniczki na jogurcie?

Przygotowanie takich pierniczków jest naprawdę proste. Wystarczy kilka podstawowych składników, gęsty jogurt naturalny i oczywiście dobrej jakości miód. Ja użyłam miodu lipowego nektarowego od Bee True. W sklepie Bee True znajdziecie duży wybór miodów naturalnych, jak również tych z dodatkami. Mają też fajne zestawy świąteczne, które śmiało można kupić w ramach słodkiego zdrowego upominku 😉 Zerknijcie sami: https://bee-true.pl/sklep/

A wracając do przepisu… Spójrzcie jak prosto zrobić takie domowe pierniczki.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki naturalnego jogurtu (gęsty, nie może być wodnisty)
  • 4 żółtka jaj M
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 płaska łyżka naturalnego kakao
  • 1 pełna łyżka przyprawy do piernika
  • 150 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 200 g miodu – u mnie lipowy nektarowy Bee True

Przygotowanie:

Do rondelka przekładamy masło, miód, kakao, cukier i przyprawę do piernika. Podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż do rozpuszczenia i połączenia składników. Odstawiamy do przestudzenia.

Do miski wsypujemy mąkę, sodę, dodajemy jogurt i żółtka. Wlewamy naszą mieszankę z rondelka i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto będzie gęste i klejące. Takie ma być.

Miskę z ciastem wstawiamy na noc do lodówki. Po schłodzeniu ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny.

Podsypujemy mąką blat lub matę. W razie potrzeby można też delikatnie podsypać ciasto. Odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy lub ugniatamy ręką na grubość około 4-5 mm (można zrobić nawet ciut grubsze).

Wycinamy pierniczki. Układamy w lekkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Każdą blaszkę (mi wyszły 3, ilość zależy od wielkości pierniczków) pieczemy około 12 min w nagrzanym do 180 st piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pierniczki należy obserwować. Warto sprawdzić dół pierniczka czy jest ładnie rumiany.

Smacznego



Wpis we współpracy z Bee True

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz