Domowy ajerkoniak

Domowy ajerkoniak – prosty przepis

Dziś mam dla Was przepis na domowy ajerkoniak. Taki jajeczny likier jest prosty w przygotowaniu. Na pewno zaskoczymy naszych gości, gdy podamy im domowy likier. Jeśli przelejemy go do ładnej butelki możemy go też podarować komuś w prezencie. Domowy ajerkoniak śmiało można też dodawać do deserów. Sprawdzi się np. jako polewa do lodów czy dodatek do kremów. Oczywiście jest on tylko dla dorosłych. I tu naprawdę warto pamiętać, że choć ten domowy likier jest słodziutki, to jednak jest to alkohol. Dlatego po urodzinach czy innej uroczystości, na której podamy nasz likier warto mieć pod ręką dobry alkomat, np. alkomat Drager Lepiej wszystko sprawdzić. Bezpieczeństwo przede wszystkim.

A teraz czas na przepis…

Domowy likier jajeczny przepis

Składniki:

  • 6 żółtek jaj
  • 1 szklanka spirytusu (250 ml)
  • 1 szklanka cukru pudru (150 g) / jeśli lubicie mniej słodkie likiery możecie dodać np. 3/4 szklanki
  • 300 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1/3 laski wanilii

Przygotowanie:

Żółtka jaj ubijamy z cukrem pudrem przez dłuższy czas na puszystą masę. Następnie dodajemy ziarenka wanilii lub ekstrakt i powoli wlewamy mleko skondensowane. Ubijamy wszystko do połączenia.

Na koniec cienką stróżką wlewamy spirytus ciągle miksując. Masa będzie rzadsza, taka ma być.

Naszą jajeczną masę przelewamy do butelki i odstawiamy w chłodne miejsce np. do piwnicy czy spiżarni. Gdy ajerkoniak się dobrze schłodzi zacznie ładnie gęstnieć*  Likier można też trzymać w lodówce, ale wówczas mocniej gęstnieje.

Jeśli ajerkoniak będzie za gęsty, to należy go przez dłuższy czas potrzymać w temperaturze pokojowej. Powinno pomóc 😉

*na zdjęciu w butelce taki, który stał już dłużej (gęstszy), a w kieliszku z nowej partii i od razu widać, że jest jeszcze dość rzadki

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz