Łaciate babeczki na maślance

Łaciate babeczki na maślance

Dziś mam dla Was przepis na pyszne i szybkie do przygotowania łaciate babeczki na maślance. Kilka prostych składników, chwila mieszania i już można piec. U mnie w domu uwielbia się takie proste, małe wypieki. Polecam i Wam. Takie babeczki na maślance to idealny pomysł na szybki deser. Można je podać do kawy, herbaty, a nawet zabrać w plener.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej – u mnie tortowa TOTA
  • 1 szklanka (250 ml) maślanki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 130 g cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka M
  • pół szklanki oleju
  • 2 płaskie łyżki naturalnego kakao

Uwaga: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka, dodajemy olej, oba rodzaje cukru i maślankę. Mieszamy wszystko do połączenia. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko mieszamy tylko do połączenia składników (nie mieszamy za długo).

Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, mieszamy do połączenia.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami (babeczki można też piec bez formy, tu warto użyć sztywniejszych papilotek). Z podanych składników wyjdzie około 12 babeczek.

Do każdej papilotki nakładamy naprzemiennie trochę masy jasnej i ciemnej (do 3/4 wysokości).

Babeczki pieczemy około 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego warto piec do tzw. suchego patyczka.

Babeczki wyciągamy i odstawiamy do przestudzenia. Można je dowolnie udekorować.

Smacznego

*wpis we współpracy

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz