Kuleczki a’la Bounty

Kuleczki a’la Bounty – przepis na deser

Witajcie moi drodzy ? Jak zacząć dobrze nowy tydzień? Na pewno sprawdzi się coś słodkiego i filiżanka aromatycznej kawy ?Dziś polecam Wam przepis na pyszne Kuleczki a’la Bounty. Proste w przygotowaniu, idealne dla wielbicieli kokosowych słodkości ? Do tego dobra kawa ☕ i… Dzień od razu zaczyna się lepiej ?

Kuleczki a’la Bounty przygotujecie z kilku prostych składników. Możecie je oblać dodatkowo mleczną czekoladą. Będą jeszcze lepsze. Koniecznie spróbujcie. Ten prosty deser sprawdzi się idealnie , gdy najdzie Was ochota na kokosowe słodkości 😉

Składniki:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 75 g masła
  • 100 ml śmietanki 30%
  • kilka kropli aromatu rumowego (można pominąć)
  • mleczna czekolada (około 250 g) lub gotowa polewa czekoladowa

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy wiórki kokosowe. Dodajemy cukier puder i wszystko mieszamy łyżką.

Do rondelka przekładamy masło, dolewamy śmietanę. Wszystko podgrzewamy do rozpuszczenia masła. Składniki należy wymieszać i przelać do miski z wiórkami.



Dodajemy aromat. Wszystko mieszamy.

Wiórkową masę przekładamy do lodówki, aby się dobrze schłodziła (u mnie masa najczęściej chłodzi się około 30-40 minut).

Z masy formujemy w dłoniach kokosowe kuleczki. Ilość kuleczek zależy od ich wielkości.



Kokosowe kuleczki schładzamy w lodówce (około 1 godziny).



Następnie obtaczamy je w czekoladzie (czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej) lub polewie czekoladowej. Część kuleczek można zostawić bez czekolady.

Wszystkie kokosowe kuleczki odstawiamy w chłodne miejsce. Ja zostawiam kuleczki na całą noc w lodówce.

Wyciągamy je z lodówki chwilę przed podaniem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz