Kuleczki a’la Bounty – przepis na deser
Witajcie moi drodzy ? Jak zacząć dobrze nowy tydzień? Na pewno sprawdzi się coś słodkiego i filiżanka aromatycznej kawy ?Dziś polecam Wam przepis na pyszne Kuleczki a’la Bounty. Proste w przygotowaniu, idealne dla wielbicieli kokosowych słodkości ? Do tego dobra kawa ☕ i… Dzień od razu zaczyna się lepiej ?
Kuleczki a’la Bounty przygotujecie z kilku prostych składników. Możecie je oblać dodatkowo mleczną czekoladą. Będą jeszcze lepsze. Koniecznie spróbujcie. Ten prosty deser sprawdzi się idealnie , gdy najdzie Was ochota na kokosowe słodkości 😉
Składniki:
- 200 g wiórków kokosowych
- 5 łyżek cukru pudru
- 75 g masła
- 100 ml śmietanki 30%
- kilka kropli aromatu rumowego (można pominąć)
- mleczna czekolada (około 250 g) lub gotowa polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy wiórki kokosowe. Dodajemy cukier puder i wszystko mieszamy łyżką.
Do rondelka przekładamy masło, dolewamy śmietanę. Wszystko podgrzewamy do rozpuszczenia masła. Składniki należy wymieszać i przelać do miski z wiórkami.
Dodajemy aromat. Wszystko mieszamy.
Wiórkową masę przekładamy do lodówki, aby się dobrze schłodziła (u mnie masa najczęściej chłodzi się około 30-40 minut).
Z masy formujemy w dłoniach kokosowe kuleczki. Ilość kuleczek zależy od ich wielkości.
Kokosowe kuleczki schładzamy w lodówce (około 1 godziny).
Następnie obtaczamy je w czekoladzie (czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej) lub polewie czekoladowej. Część kuleczek można zostawić bez czekolady.
Wszystkie kokosowe kuleczki odstawiamy w chłodne miejsce. Ja zostawiam kuleczki na całą noc w lodówce.
Wyciągamy je z lodówki chwilę przed podaniem.
Smacznego