Naleśniki z twarogiem i marmoladą – naleśniki bez jajek

Naleśniki z twarogiem i marmoladą – naleśniki bez jajek Lubicie naleśniki? My uwielbiamy. Dziś mam dla Was przepis na ciasto naleśnikowe bez jajek. Ciasto przygotowane jest na bazie mąki pszennej i ziemniaczanej. Naleśniki wychodzą dość cienkie, plastyczne i pyszne. Naleśniki podałam z twarogiem, truskawkową marmoladą i sosem czekoladowym. Coś pysznego 🙂 Polecam i Wam.

Składniki:

  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g mąki pszennej TOTA
  • 100 g masła
  • 250 ml wody (u mnie lekko gazowana)
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 2-3 łyżki naturalnego jogurtu
  • miód do smaku
  • konfitura truskawkowa
  • sos czekoladowy do podania

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.

Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, wlewamy mleko, wodę, dodajemy cukier i wszystko dokładnie mieszamy ręczną trzepaczką lub mikserem na małych obrotach.

Patelnię delikatnie skrapiamy olejem, nagrzewamy i smażymy naleśniki.

W miseczce mieszamy twaróg i rozgniatamy go widelcem. Następnie jogurt i miód, wszystko mieszamy. Ilość jogurtu i miodu zależy od naszych upodobań dotyczących smaku i konsystencji nadzienia. Ja dodaję około 2-3 łyżki jogurtu i 1-2 łyżeczki miodu.

Usmażone naleśniki smarujemy twarogiem. Na twarogu rozsmarowujemy też truskawkową marmoladę. Naleśniki zwijamy w rolon i kroimy na pół. Podajemy polane czekoladowym sosem.

Smacznego

Moi drodzy,

zostawiam Wam też KOD RABATOWY na zakupy mąk Tota! w sklepie www.aledobre.pl

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz