Naleśniki z twarogiem i marmoladą – naleśniki bez jajek Lubicie naleśniki? My uwielbiamy. Dziś mam dla Was przepis na ciasto naleśnikowe bez jajek. Ciasto przygotowane jest na bazie mąki pszennej i ziemniaczanej. Naleśniki wychodzą dość cienkie, plastyczne i pyszne. Naleśniki podałam z twarogiem, truskawkową marmoladą i sosem czekoladowym. Coś pysznego 🙂 Polecam i Wam.
Składniki:
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 200 g mąki pszennej TOTA
- 100 g masła
- 250 ml wody (u mnie lekko gazowana)
- 250 ml mleka
- 1 łyżka cukru
- 250 g półtłustego twarogu
- 2-3 łyżki naturalnego jogurtu
- miód do smaku
- konfitura truskawkowa
- sos czekoladowy do podania
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.
Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, wlewamy mleko, wodę, dodajemy cukier i wszystko dokładnie mieszamy ręczną trzepaczką lub mikserem na małych obrotach.
Patelnię delikatnie skrapiamy olejem, nagrzewamy i smażymy naleśniki.
W miseczce mieszamy twaróg i rozgniatamy go widelcem. Następnie jogurt i miód, wszystko mieszamy. Ilość jogurtu i miodu zależy od naszych upodobań dotyczących smaku i konsystencji nadzienia. Ja dodaję około 2-3 łyżki jogurtu i 1-2 łyżeczki miodu.
Usmażone naleśniki smarujemy twarogiem. Na twarogu rozsmarowujemy też truskawkową marmoladę. Naleśniki zwijamy w rolon i kroimy na pół. Podajemy polane czekoladowym sosem.
Smacznego
Moi drodzy,
zostawiam Wam też KOD RABATOWY na zakupy mąk Tota! w sklepie www.aledobre.pl