Jajko w toście i lekka sałatka

Jajko w toście i lekka sałata Dziś mam dla Was pomysł na lekkie, pyszne śniadanie. Jajko sadzone w chlebie tostowym, do tego szybka sałatka i gorąca herbata. Czasem nie trzeba nic więcej. Prosto, szybko i pysznie 🙂 Uwielbiam takie śniadania. A Wy?

A jak śniadanie to koniecznie z dobrą herbatą. Ja dziś wybrałam pyszną herbatę Renifer Rudolf od CoZaHerbata. Wyśmienita kompozycja składająca się z herbaty czarnej Ceylon, jabłka, cynamonu, orzecha laskowego, migdałów i skórki pomarańczy.  Polecam zarówno tą herbatę, jak i inne, które znajdziecie na stronie CoZaHerbata. Duży wybór herbat (i nie tylko), szybka realizacja, miła obsługa 🙂

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 100 g miksu sałat z rukolą
  • 1 mała czerwona papryka
  • kawałek zielonego ogórka
  • 3 pełne łyżki naturalnego jogurtu
  • szczypta granulowanego czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka masła

Przygotowanie:

Przygotowujemy naszą lekką sałatkę. Do miski wsypujemy miks sałat, dodajemy obranego i pokrojonego w półplasterki ogórka, pokrojoną paprykę i jogurt naturalny. Doprawiamy do smaku szczyptą granulowanego czosnku, solą i pieprzem. Mieszamy składniki.

W kromkach wycinamy gwiazdki za pomocą foremki do ciastek.

Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła. Układamy nasze kromki. Po chwili obracamy na drugą stronę. W wycięte miejsca ostrożnie wbijamy jajka. Lekko solimy i smażmy całość pod przykryciem do ścięcia białek (mały ogień). Żółtko powinno zostać płynne.

Ściągamy ostrożnie nasze tosty z jajkiem, doprawiamy pieprzem i podajemy w towarzystwie lekkiej sałatki i delikatnie delikatnie chrupiących tostowych gwiazdek (obsmażone przez chwilę na suchej patelni) i gorącej herbaty.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz