Duża pizza – sprawdzony przepis
Lubicie domową pizze? To idealne rozwiązanie na wiele okazji. U nas taka pizza pojawia się najczęściej w dni wolne lub na Sylwestra. Czasem przygotowujemy ją też na obiad lub po prostu, gdy najdzie nas taka ochota 😉
Z podanych składników można przygotować jedną dużą pizze lub opcjonalnie dwie mniejsze pizze. Wystarczy mąka, oliwa lub olej, drożdże, woda i podstawowe przyprawy. Do tego miska – polecam taką 5 L z pokrywką, można ją nabyć w Betterware. Świetna nie tylko do ciast drożdżowych 😉 Do tego ulubione dodatki, chwila cierpliwości i do piekarnika 😉 Prosto i pysznie. Bo przygotowanie domowej pizzy naprawdę nie jest trudne 🙂
Domowa pizza na świeżych drożdżach
W każdej pizzy najważniejsze jest ciasto, a z tym się świetnie pracuje. Ciasto na pizze na świeżych drożdżach doskonale wyrasta. Można na nie położyć dowolne dodatki, bo po upieczeniu pizze można spokojnie trzymać w ręku (nie jest za cienka). Ostatnio robiliśmy tą pizze z sosem bolognese. Dziś postawiliśmy na chrupiący boczek, słodką kukurydzę, plasterki drobiowej wędliny i oczywiście cebule do smaku. Wyszło przepysznie. W przygotowaniach pomagał mąż i dzieci. Spróbujcie i Wy, polecam.
Składniki:
Na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka soli
- pół łyżki cukru
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej)
- 40 g świeżych drożdży
Dodatki:
- około 300 g sera – najlepiej mozzarella, u mnie dziś inny ser w kostce
- kawałek cebuli
- 3-4 plasterki drobiowej szynki
- kilka plasterków boczku
- 2-3 łyżki kukurydzy z puszki
- prosty sos pomidorowy do posmarowania pizzy
Uwaga! Dodatki można dowolnie zmieniać.
Przygotowanie:
Do większego kubeczka wlewamy ciepłą wodę, wkruszamy świeże drożdże, dodajemy około łyżeczki cukru i mieszamy. Odstawiam na chwilę.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, resztę cukru, nasze drożdże i oliwę lub olej. Całość zagniatamy dokładnie ręką. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne. W razie potrzeby można podczas wyrabiania delikatnie podsypać rękę mąką (delikatnie). Tworzymy kulę i odstawiamy ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1 h lub krócej, jeśli w pomieszczeniu jest bardzo ciepło.
Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyciągamy je z miski.
Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą z oliwek. Układamy nasze ciasto i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy. Mi pomagały dzieci 😉
Spód pizzy dziurkujemy widelcem, smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy warstwą startego sera i układamy dodatki. U mnie lekko podsmażone plasterki boczku, podsmażone krążki cebuli, 3 łyżki kukurydzy i pokrojone plasterki drobiowej wędliny. Posypujemy całość resztą sera (niewielka ilość) i wkładamy pizze do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10-12 minut. Pizze należy obserwować, czas pieczenia zależy od piekarnika i dodatków. Jeśli ustawimy termoobieg pizza upiecze się szybciej.
Smacznego
Domowa pizza najlepsza u nas tylko duża, małej się nie opłaca robić ha ha a najlepsza taka resztkowa, co się nawinie 😉
To prawda 🙂 U nas tez tylko duża. A dodatki faktycznie przeważnie te, które akurat mamy pod ręką 😉