Spaghetti z polędwicą wiejską i pomidorkami

 

Spaghetti z polędwicą wiejską i pomidorkami Dziś zapraszam Was na pyszny obiad, który przygotujecie dosłownie w kilka minut. W roli głównej makaron spaghetti, małe pomidorki i pyszna polędwica wiejska. Do tego pieczarki i śmietanka, która tworzy kremowy sos. Proste i szybkie połączenie. Moja rodzina uwielbia takie obiady. Danie jest pełne smaku i kolorów. Spaghetti z polędwicą wiejską i pomidorkami, to mój pomysł prosty obiad, który podbił serca (i podniebienia) domowników. Dlatego dziś polecam go i Wam. Ten przepis na spaghetti z pewnością też docenią osoby zabiegane, które szukają prostych i szybkich rozwiązań 😉

Do przygotowania użyłam tradycyjnie wędzonej polędwicy wiejskiej od Podlaska Chata Ten smak, ten zapach… Coś cudownego 🙂 Reszta polędwicy znikła w mgnieniu oka na kanapkach 🙂 Polecam Wam wszystkie wyroby od Podlaska Chata. Nie zawiedziecie się 🙂

P.s. Mam dla Was kod rabatowy na zakupy na https://www.skleppodlaskachata.pl/

Otrzymacie 10 % rabatu na hasło: slodkieokruszki

Składniki: (na 2 większe lub 3 mniejsze porcje)

  • 2 większe porcje makaronu spaghetti
  • 10 pieczarek
  • większy kawałek polędwicy wiejskiej Podlaska Chata (polecam! produkt wędzony tradycyjnie)
  • 3 cm pora (biała część)
  • niewielka ilość oleju do podsmażenia składników
  • 2 garście małych pomidorów – u mnie mix żółtych i czerwonych
  • czarny mielony pieprz i sól do smaku
  • około 125 ml śmietany 18% do zup i sosów
  • opcjonalnie listki świeżej bazylii do podania

Przygotowanie:

Makaron spaghetti gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki, a polędwicę w drobną kostkę. Składniki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, doprawiając je czarnym mielonym pieprzem i solą.  Pod koniec smażenie dodajemy por (u mnie przekrojony na pół, a następnie w cienkie półplasterki), mieszamy.

Następnie dodajemy ugotowany makaron, mieszamy. Zmniejszamy moc palnika na minimalną i dolewamy śmietankę, mieszamy. Próbujemy i doprawiamy do smaku.

Tuż przed podaniem dodajemy pokrojone pomidorki, lekko mieszamy. Tak przygotowane spaghetti podajemy z listkami świeżej bazylii.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz